Menu

Plattelandsklassen lanceert serious game

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Een landbouw in harmonie met natuur en milieu? Of een producent in harmonie met de consument en de markt? Onmogelijk denk je? De serious game Farmony, een educatief computerspel voor jongeren, laat de speler kennismaken met de keuzes waar elke Vlaamse land- en tuinbouwer dagelijks voor staat. Plattelandsklassen lanceerde het spel, samen met het het Centrum voor Agrarische Geschiedenis en Vliegwerk.

Farmony is een simulatiespel waarbij de speler in de huid kruipt van een Vlaamse land- of tuinbouwer en zijn bedrijf zo duurzaam mogelijk moet runnen. Hoe houdt een landbouwer zijn bodem gezond of verbetert hij het welzijn van zijn dieren? Hoe zorgt hij voor een financieel weerbaar bedrijf of een goede relatie met zijn buren? Al spelend ontdekken jongeren welke initiatieven land- en tuinbouwers vandaag nemen om hun productie te verduurzamen op zowel ecologisch, economisch als sociaal vlak.

Farmony werd gelanceerd op het Koeweidehof in Merchtem. De leerlingen uit het vierde jaar Wetenschappen van Sint-Donatus Bovenbouw gingen de uitdaging aan om enkele spelletjes te spelen tegen de bedrijfsleiders, Bart en Marijke Vanderstraeten-d’Hertefelt. Daarbij werd opgemerkt dat het spel uniek is omdat ook de verliezer veel wint. Hij wint bij elk spel een hoop kennis die hem toelaat steeds duurzamere keuzes te maken.

Ook de verliezer wint een hoop kennis die hem toelaat steeds duurzamere keuzes te maken.

Farmony laat toe om in een onderwijscontext het complexe begrip duurzaamheid uit te leggen aan de hand van een concreet voorbeeld: de Vlaamse landbouw. Jongeren ervaren het belang, maar ook de moeilijkheid om een evenwicht na te streven tussen ecologische, economische en sociale aspecten van duurzaamheid. Vier lesbundels helpen leerkrachten de ervaringen van de leerlingen te kaderen. Een klassikale nabespreking wordt daarbij gestoffeerd met voorbeelden uit de spelverslagen van de leerlingen zelf.

Farmony richt zich tot leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs en sluit aan bij vakken uit zowel wetenschappelijke, economische als humane studierichtingen. Farmony is een online spel waardoor het ook door een breed publiek of binnen jeugdwerking kan worden gespeeld. 

 

Meer informatie?

www.farmony.be
Of neem contact op met femke.paulussen@plattelandsklassen.be

Deel deze pagina: