Elena De Reu (18), de oudste dochter van Mieke Verniest en Luc De Reu, maakte haar eindwerk op VABI Roeselare over de verwerking van peulvruchten in burgers. We kennen mama Mieke nog als Schoonste Boerin 2017-2018 en bij uitbreiding het volledige gezin van het tv-programma Boerenjaar in 2020. Zus Leonie schitterde vorig jaar nog in de bekroonde kortfilm Leonie, Skeet en de biggen en nu is het dus de beurt aan Elena om naar voren te treden.
Er zijn tegenwoordig wel wat mensen die minder vlees willen eten, maar velen kunnen de echte smaak van vlees toch moeilijk missen. Met die vaststelling begon Elena aan haar eindwerk waarmee ze haar studies biotechnische wetenschappen aan VABI Roeselare kon afronden. “Het combineren van vlees met peulvruchten leek me een gezonde, vezelrijke oplossing om hieraan tegemoet te komen. Bovendien heeft de combinatie een positief effect op cholesterol, wat voor veel mensen mooi meegenomen is. Vandaar kwam dus het idee om verschillende soorten burgers te testen die voor de helft uit varkensvlees en voor de andere helft uit peulvruchten bestonden.”
Eiwitgehalte
Door met vlees te blijven werken worden de vitamines en ijzergehaltes op peil gehouden. De combinatie met peulvruchten zorgt voor een belangrijke toevoeging van eiwitten. “Veel vegetariërs of flexitariërs hebben een tekort aan eiwitten, ijzers en vitamine B. Door de combinatie van vlees en peulvruchten kan hier voor een beter evenwicht gezorgd worden. Om exact de juiste hoeveelheden te weten, ben ik naar ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek) geweest, waar ze het exacte eiwitgehalte bepaald hebben. Vervolgens hebben we burgers gemaakt met linzen, spliterwten, kikkererwten, rode en witte bonen. Die lieten we door vrienden, familie, kennissen en agra-vrouwen op smaak, droogte en textuur scoren. Uiteindelijk kwamen de rode en witte bonen als lekkerste combinatie met het varkensvlees uit de bus, maar was de score voor kikkererwten ook wel vrij hoog te noemen.”
Resultaten en gevolgen
Naast de burgers heeft Elena ondertussen ook geprobeerd om in spaghettisaus de helft van het gehakt door peulvruchten te vervangen, waar de linzen dan weer opvallend beter voor werkten. Het zal dus beetje bij beetje uitgeprobeerd moeten worden welke peulvruchten in welke gerechten gecombineerd kunnen worden. “Ik denk dat de bevindingen uit mijn eindwerk in rusthuizen bijvoorbeeld zeer goed kunnen werken. Daar moet de cholesterol vaak goed in het oog gehouden worden, maar willen velen hun portie vlees niet zomaar verloren zien gaan. Daarnaast kan het volgens mij bij jonge kinderen die niet meteen staan te springen om nieuwe groentjes te leren kennen ook wel gebruikt worden als ‘verborgen’ groenten. Ik zie het persoonlijk vooral als een mooie tussenoplossing voor mensen die minder vlees willen eten, maar de vele voordelen van vlees eten toch niet los willen laten.”
Ideale tussenoplossing voor mensen die minder vlees willen eten, maar de voordelen van vlees niet los willen laten.
Elena De Reu
Zwalmbeekhoeve
Goed voor boer en milieu
Het hoeft niet te verwonderen dat Elena in de toekomst graag ergens in de voedingssector aan de slag zou gaan. Ze gaat in september van start in de richting voedingstechnologie bij HoGent en heeft een klare kijk op de huidige actualiteiten in de landbouwsector. “Door de combinatie met peulvruchten leggen we de productie van de tweede grondstof ook opnieuw bij onze landbouwers, die er zo een extra afzetmogelijkheid bij krijgen. Deze vlinderbloemigen slaan stikstof op uit de lucht om die om te zetten in bruikbare stikstof voor planten en zijn dus goed voor zowel boer als milieu. Als landbouwer heb je volgens mij de natuur nodig, maar omgekeerd geldt juist hetzelfde. Dat is meteen ook de reden waarom ik dit voorjaar mee gaan betogen ben tegen de beslissingen rond het huidige stikstofakkoord.”
Geïnteresseerde hoeveslagers kunnen tijdens een workshop op maandagnamiddag 9 september in de Zwalmbeekhoeve onder begeleiding van chef en peulvruchtenexpert Kevin Storms nieuwe toepassingen in de hoeveslagerij mee verkennen. Voor info en mogelijkheid tot inschrijven ga naar https://www.boerenbond.be/workshop-peulvruchten-de-hoeveslagerij.