dfd

Peter Van Oeckel gebruikt kennis en ervaring voor Werkers

22 juni 2022

Een massa ervaring, geen opvolging maar toch te jong om te stoppen. Sinds vorig jaar is Peter Van Oeckel actief bij Werkers agrobedrijfshulp waar hij veel voldoening haalt uit het verder helpen van collega-boeren.

Peter Van Oeckel uit Oud-Turnhout groeide op in het varkensbedrijf van zijn ouders Karel en Liza. Die hadden een gesloten varkensbedrijf met 170 zeugen in combinatie met een klein beetje akkerbouw. Na het beëindigen van zijn middelbare schoolcarrière in 1985, werd hij zelfstandig helper om 11 jaar later het bedrijf volledig over te nemen.

Voederen van gemalen maïsgraan

“Mijn vader was vooruitstrevend en leerde me altijd net iets anders te zijn dan collega’s. Daarom zijn we vroeg begonnen met het voederen van gemalen maisgraan (CCM).” In 1997 schreef Van Oeckel de Golden Pig Award op zijn palmares, een concours met verschillende parameters zoals gezondheid, hygiëne, milieu en imago.

Peter deelde zijn kennis en kreeg heel wat stagiairs van de landbouwschool over de vloer die hij met veel liefde en plezier de stiel leerde. In 2018 deed Peter zijn zeugen weg.

“De zeugenstal was aan renovatie toe, zotte kosten als je toch geen opvolgers hebt. Bovendien viel de hulp van mijn moeder weg, die wilde meer gaan genieten van haar pensioen.”

Fokgelten opkweken

Met de aankoop van een nieuwe voedercomputer optimaliseerde de varkenshouder zijn stallen zodanig dat ze uitermate geschikt werden voor het opkweken van fokgelten.

De 700 jonge varkens van tien weken kwamen toe in Oud-Turnhout en gingen weg op acht maanden. Van Oeckel deed er alles aan om een mooi en dekrijp varken af te leveren.

“Terwijl mijn varkens het heel goed deden, stak ik er geld aan toe terwijl het toch de bedoeling was een inkomen te generen. Ik was even uitgeblust. Mijn bedrijf kwam leeg te staan en ik besloot een sabbatjaar te nemen. Tijdens de feestvergadering van de onderlinge bedrijfshulpkring hier in Turnhout, waar ik al jaren lid van was, zat ik samen met de consulent van Werkers aan tafel. Ik kreeg goesting in een job die ik me niet snel zag doen.”

Voorzichtig begonnen

In mei 2021 startte Peter als bedrijfsverzorger, deeltijds om te kijken of het iets voor hem was. Na een maand werd zijn contract omgezet in een voltijds exemplaar. “Toegegeven, in het begin was ik onzeker."

"Ik wist niet wat mij te wachten stond en had nooit eerder op andere bedrijven gewerkt. Gelukkig werd ik goed begeleid en aangemoedigd.”

“Ik had plezier en appreciatie van mijn werk wanneer ik collega boeren ging verder helpen. Of het nu voor een arbeidsongeschiktheid, een vakantie of een teveel aan werk is, de hulp is overal welkom. Ondertussen heb ik veel leuke adresjes waar ik op regelmatige tijdstippen passeer."

"Kopzorgen heb ik weinig, alles wordt netjes geregeld en wekelijks wordt mijn planning doorgegeven. Ze zijn heel flexibel. Zeker wanneer ik mijn land moet bewerken in het voor- en najaar houdt bedrijfshulp daar rekening mee in de planning. Nog geen moment spijt gehad van mijn keuze, dit hou ik nog wel even vol.”   

Werkers is op zoek naar jou!

Heb jij ook ervaring tussen de dieren en heb je zin in een job vol afwisseling, informeer dan zeker naar wat wij je te bieden hebben!

Bron: Tom Govaerts, consulent Werkers.