Pergado® V, voor een sterke start tegen valse meeldauw

16 mei 2022
Dit is een gesponsord artikel. Boerenbond is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

In de strijd tegen valse meeldauw in de vollegrondsgroenteteelt is preventie meer dan ooit aangewezen. 

“We moeten het anno 2022 helaas stellen zonder curatieve middelen tegen valse meeldauw. En dus rest de vollegrondsgroenteteler weinig anders dan een vroege start met preventieve bespuitingen. Het fungicide PERGADO® V is sterk op deze schimmel en heeft zijn meerwaarde in groenteteelten al meermaals bewezen.” Technisch product adviseur Ilse Delobelle windt er geen doekjes om. “We kunnen het ons niet meer veroorloven om af te wachten wat er gebeurt. We kunnen immers niet meer terug grijpen. En de schimmel heet niet voor niets ‘vals’. Bij vochtige omstandigheden kan hij plots massaal toeslaan. Voor je het weet zie je de lichte verkleuring aan de bovenkant van het blad en het grijs-witte schimmelpluis aan de onderkant.” Gelukkig staat de vollegrondsgroenteteler niet met lege handen in de strijd tegen de schimmel.
 

Sterk op valse meeldauw

PERGADO V wordt al enkele jaren met succes ingezet tegen valse meeldauw in onder andere erwten, spinazie, bloemkool, spruitkool en broccoli. Het fungicide heeft volgens de adviseur van Syngenta Crop Protection eigenschappen die veel groentetelers aanspreken: “PERGADO V is niet alleen sterk op de valse meeldauw maar het heeft ook hele praktische eigenschappen. Het is zeer snel regenvast en heeft in de meeste gewassen een korte veiligheidstermijn van 1 à 2 weken.  Dankzij de SC-formulering en de lage dosering is het ook een heel gebruiksvriendelijk middel. En omdat PERGADO V translaminair werkt, wordt het hele blad beschermd.” Vergeleken met veel andere middelen is PERGADO V heel zacht voor het gewas, vertelt Delobelle. “En ook voor het traject na de oogst zit de teler veilig want PERGADO V heeft een gunstig residuprofiel.”

Meerwaarde

De lijst met gewassen waarin PERGADO V is toegelaten, is te lang om hier op te sommen. “Maar in al die gewassen bewijst het fungicide z’n meerwaarde tegen de valse meeldauw”, verzekert de product adviseur.  “In korte teelten kan een eenmalige toepassing al voldoende zijn en in langere teelten zul je moeten afwisselen met andere middelen.  Wel moet je voor een optimale werking een uitvloeier toevoegen bij gewassen met een dikke waslaag zoals bloemkool, spruitkool en broccoli.”

Als de teler meerdere schimmels tegelijk wil aanpakken, bijvoorbeeld in erwt of bloemkool, kan hij heel eenvoudig Ortiva toevoegen. “En voor de telers van bloemkool, spruitkool en broccoli is het goed om te weten dat PERGADO V ook werkt op witte roest. Want ook die schimmel kan bij vochtige omstandigheden voor verrassingen zorgen”, besluit Delobelle.
 

“Het is vooral heel belangrijk dat de teler bij naderend schimmelweer op tijd begint met spuiten. En in koolgewassen moet je er sowieso voor zorgen dat je een bespuiting hebt uitgevoerd voordat het gewas sluit, want dan kom je niet meer onderin.”