Perenteler kiest voor druppelbevloeiing tegen droogtestress

15 juni 2021

Johan Bossaerts is een innovatieve appelen- en perenteler uit Broechem. Sinds 2001 past hij druppelbevloeiing toe in de perenteelt. Mee dankzij het irrigatie- en fertigatie-advies van de Bodemkundige Dienst en pcfruit, oogst Johan sindsdien dikkere peren. “Via druppelbevloeiing krijgen de planten gespreid water en daardoor hebben ze geen last van droogtestress. Het is de investering zeker waard”, aldus Johan.

Net als op andere fruitbedrijven is de klimaatverandering hier goed voelbaar. Johan: “Zonnebrand is de laatste jaren een groot probleem, vooral bij de appelen. Enkele zomers geleden hebben we hier temperaturen van meer dan 50°C gemeten op de schil. Bij peren is dat minder een probleem, misschien wel dankzij de druppelbevloeiing.” 

Prima celdeling

“Bij peren is de maat is erg belangrijk. Kopers vragen vooral dikke maten. Maar onze zandgronden zijn droogtegevoelig en zeker in de bloei hebben perenbomen voldoende vocht nodig. Via druppelirrigatie krijgen de bomen genoeg vocht om te verdampen, zodat ze hun vruchten optimaal kunnen laten uitgroeien. Met een goede celdeling krijg je meer cellen, die - wanneer ze uitgroeien - de peren dik maken.” 

Pwaro-advies

“Ik had al een unit van de serre en een geboorde put, waardoor ik enkel nog de druppelslangen en de waterhoofdleiding in de boomgaard moest aanleggen. Dat heeft me zo’n 2000 euro/ha gekost, maar dat had ik op drie jaar terugverdiend. Daarna was het enkel instellen hoeveel minuten per dag de druppelbevloeiing, waarbij ik ook meststoffen kan inmengen, moet werken. Sindsdien pluk ik peren die minstens een maat groter zijn dan vroeger."

Duurzame investering

"De druppelslangen liggen er al 20 jaar, duurzamer kan niet. Je moet je bomen en grond kennen, maar ook het grondvocht meten met sensoren die zo’n 30 cm in de grond zitten. Met de Meteo Blue-app volg ik de weersvoorspelling voor de volgende twee weken op. Verder komt een medewerker van de Bodemkundige Dienst van België (BDB) om de drie weken vochtstalen van de bodem nemen in het kader van Pwaro.”

Groeischokken opvangen

Dit adviesloket van BDB en pcfruit geven sinds 2011 irrigatie- en fertigatie-advies aan landbouwers. “Via de uitslag van de vochtstalen en de weersvoorspellingen berekenen ze de gewasverdamping. Zo weet ik of ik al dan niet moet starten met druppelbevloeiing. Ze geven ook bemestingsadvies. Dankzij druppelirrigatie kan ik groeischokken beter opvangen, doordat je de droogtestress van de boom wegneemt. De druppelslangen hebben om de 0,5 m een druppelaar, die 1,6 l water/uur druppelt. Qua prijs is de investering zeker zijn geld waard. Hoe groter je perceel, hoe goedkoper het wordt.”

Drie tips van Johan:

  • Investeer in een goede filterinstallatie zodat de druppelslangen niet verstoppen. Een goede, zuivere geboorde put is een aanrader.
  • Als je handig bent, kan je de installatie zelf aanleggen en zo kosten besparen.
  • Volg het advies van de Bodemkundige Dienst en pcfruit goed op. Zo neem je de juiste beslissingen.