Menu

Passie voor innovatie? Doe mee en win!

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Er was eens… een boer met passie voor zijn beroep. Of moet ik zeggen: veel boeren met passie voor hun beroep?

Want land- en tuinbouwers doen hun job met hart en ziel. Zetten zij die passie om in een concrete innovatie, dan kunnen zij in 2018 opnieuw meedingen naar de overwinning in de intussen al 11de Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt.

Na 10 succesvolle edities mag de Innovatiecampagne geen onbekende meer zijn voor de land- en tuinbouwers in Vlaanderen en de Oostkantons. Elke twee jaar organiseert het Innovatiesteunpunt deze wedstrijd. Dit jaar wordt het concept een klein beetje aangepast.

“Met de Innovatiecampagne willen we natuurlijk uitgewerkte innovaties belonen”, vertelt Stijn Bossin van het Innovatiesteunpunt. “Maar ook zotte ideeën zijn welkom. En vooral dat laatste was in het verleden een beetje moeilijk. Veel boeren en tuinders zijn heel creatief bezig, maar twijfelden om hun innovatie in te sturen voor de campagne omdat het idee nog niet volledig was uitgewerkt. Om ook deze mensen aan te sporen om deel te nemen, delen we dit jaar prijzen uit in twee categorieën. In de eerste categorie zitten afgewerkte of bijna-afgewerkte innovaties, ideeën waarvan bijvoorbeeld al een prototype of een schaalmodel bestaat, die al op het eigen bedrijf worden ingezet enzovoorts. In de tweede categorie zitten dus de ideeën. Zo’n idee moet natuurlijk wel slaagkans hebben, echte science fiction is hier niet aan de orde. Maar als de land- of tuinbouwer echt goed heeft nagedacht over zijn innovatie en meent dat deze ook effectief uitvoerbaar is, maakt die zeker kans om te winnen. Het is natuurlijk wel mooi als er ook plannen zijn om deze innovatie effectief te gaan realiseren.”

Want dat is net de sterkte van een wedstrijd als de Innovatiecampagne. Land- en tuinbouwers worden aangespoord om te bouwen aan innovaties die ook echt een plaats kunnen krijgen op hun bedrijf. Innovaties die een antwoord bieden op problemen uit de dagelijks praktijk in het hedendaagse land- of tuinbouwbedrijf.

Meer dan machines bouwen

Wie denkt aan een innovatie in de land- of tuinbouw denkt misschien meteen aan een nieuwe machine. En dat kan natuurlijk zo zijn, maar het moet niet. Stijn Bossin: “Onder ‘innovatie’ verstaan wij alle ideeën of uitvindingen die de boer(in) op zijn of haar bedrijf doet om het werk te verlichten, efficiënter te maken of om productiever van te worden. Het kan een uitvinding zijn op niveau van productie, werkorganisatie, vermarkting, … Natuurlijk moet het iets nieuws zijn, anders is het geen innovatie.”

Ter inspiratie krijg je hier een overzicht van de winnaars van de vorige editie van de Innovatiecampagne. De innovatie uit 2016 die misschien wel het langste is bij gebleven, is de automatische boomgaardboor die perenteler Philippe Van Haelst achter een zelfrijdende tractor door zijn boomgaard stuurde. Philippe won daarmee ook de publieksprijs. Maar hij was niet de enige laureaat. Zo waren er onder andere een hoeveautomaat met weegbodem, een imker-coöperatie, een mobiele hoevewinkel, een samenwerking tussen twee bedrijven voor het koppelen van de stromen van water en nutriënten, een stadsboerderij in zeecontainers, een mechanische melkarm, een nieuwe teelttechniek voor aardappelen, het maken van ‘bokashi’ en een groendak met bloemen die bijen aantrekken. Een heel uiteenlopende waaier van inzendingen dus, uit heel diverse sectoren ook en ze hebben één ding gemeen: het zijn waardevolle innovaties uit land- en tuinbouw.

Corneel heeft een passie voor innovatie

Innovatiecampagne: hoe werkt het?

Van 1 februari tot en met 30 april worden innovatieve land- en tuinbouwers aangespoord om hun innovaties in te sturen. Daarna gaan de consulenten van het Innovatiesteunpunt aan de slag. Zij bekijken de ingestuurde innovaties en scoren alle deelnemers. In september gaat dan de vakjury aan de slag. De winnaars van de campagne worden bekend gemaakt op de KBC-Innovatieavonden in het najaar van 2018.

Deel je passie voor innovatie.

Deel deze pagina: