PAS-acties in Limburg

16 juni 2022
Protest bij Ronde van Limburg

‘Hoorbaar en duidelijk boerenprotest tegen het stikstofakkoord’, schreef Het Belang Van Limburg. Een zeventigtal landbouwers voerden tijdens de doortocht van de Ronde van Limburg in de Colenstraat in Borgloon met luid getoeter actie tegen het stikstofdecreet van de Vlaamse regering. “En wees maar zeker dat de Vlaamse regering het gehoord heeft”, aldus de krant. “Onder meer Ben Weyts (N-VA), die als opvallende gast in Tongeren aanwezig was, kon niet naast de boodschap kijken.” Ook in Bilzen stonden een 20-tal landbouwers actie te voeren langs het parcours.

Leerlingen Biotechnicum op straat tegen stikstofplan

Zo’n 250 leerlingen van het Biotechnicum betoogden dinsdag 7 juni tegen het stikstofplan en de gevolgen voor de Bocholtse landbouw. “Gun ons nog een toekomst in de landbouw”, klonk het. Tijdens een stille optocht trokken ze door de straten van Bocholt om uiteindelijk een petitie aan de burgemeester te overhandigen. Die petitie werd aangevuld met persoonlijke, emotionele brieven gericht aan onder meer minister van Omgeving Zuhal Demir en lokale politici. Ruim 224 leerlingen en leerkrachten ondertekenden de petitie.

In dialoog met de consument op de wekelijkse markt

Zowel Groene Kring als de bedrijfsgilden kozen een wekelijkse markt uit om in dialoog te gaan met de consument over het stikstofdossier. Zelfs minister Brouns kwam langs in Pelt. De bestuursleden legden uit waarom de landbouwers het zo moeilijk hebben met het voorliggende PAS. Resultaat van de dialoog: heel wat bezoekers tekenden spontaan een bezwaar. Zij begrepen dat met deze PAS de toekomst van de Limburgse en Vlaamse voedselproductie onzeker wordt waardoor hun voedselvoorziening meer afhankelijk wordt van het buitenland. En buiten Vlaanderen ligt de lat op vlak van klimaat, milieu, dierenwelzijn, werkomstandigheden, voedselveiligheid, voedselkwaliteit … vaak veel lager dan bij ons. De duurzaamheid van hun voedsel zou dan op alle vlakken achteruit gaan!