Menu

Opstartvergoeding voor bedrijven die vrijwillig hebben geruimd is er

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Pluimveehouders die hun bedrijf vrijwillig hebben geruimd na de uitbraak van aviaire influenza van het type H3 ontvangen een vergoeding.

Wouter Wytynck, adviseur dierlijke veredeling

De Vlaamse regering heeft op vrijdag 22 november beslist dat pluimveehouders die hun bedrijf vrijwillig hebben geruimd na de uitbraak van aviaire influenza van het type H3 een vergoeding zullen ontvangen. Het gaat om een opstartvergoeding voor de 'herbevolking' van hun stallen. De Vlaamse regering voorziet daarvoor een budget van 2,5 miljoen euro. De viceminister-president en Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele voorzien hierbij samen in middelen.

In het totaal zijn er 82 bedrijven in Vlaanderen getroffen door de besmetting met het vogelgriepvirus aviaire influenza van het type H3. Het merendeel van deze pluimveebedrijven heeft onmiddellijk het bedrijf geruimd om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De federale overheid heeft op 4 juli 2019 beslist dat de besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en hiervoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen. De Vlaamse overheid komt nu ook tussen voor de vrijwillig geruimde bedrijven die hun stallen weer moesten herbevolken. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen.

De sector vindt het positief dat de bedrijven die, voordat het ruimingsbesluit er was, op eigen initiatief hebben geruimd nu ook een compensatie ontvangen. Belangrijk is ook dat het steunbedrag nog voor het einde van het jaar op de rekening zal staan. Het voorziene bedrag is evenwel ruim onvoldoende om de bedrijven volledig te compenseren. Voor de getroffen pluimveehouders en vooral voor de jonge pluimveehouders is dit moeilijk om dragen. Dat betekent dan ook dat deze crisis nog lang zal gevoeld worden in de sector.

Boerenbond helpt je bij het opstellen van je dossier

Aangezien de vergoedingen nog dit jaar zullen worden uitbetaald, moeten de aanvragen vóór 1 december 2019 ingediend worden. Vul het aanvraagformulier volledig in en bezorg dit, samen met de gevraagde bewijsstukken, aan het Departement Landbouw en Visserij, Koning Albert II-laan 35 bus 40, 1030 Brussel. Voor een snelle afhandeling, doet u dit bij voorkeur per mail aan kwaliteit.dier@lv.vlaanderen.be

De Vlaamse administratie zal eens het dossier ontvankelijk is een bevestigingsmail sturen.

Voor de leden die hulp willen bij het indienen van een dossier organiseert Boerenbond zitdagen:

  • Dinsdagnamiddag tussen 13.00u en 17.00u op het Boerenbondkantoor Roeselare
  • Woensdag van 10.00u – 17.00u in het Gemeentehuis van Wingene

Je kan een afspraak maken door een mailtje te sturen naar westvlaanderen@boerenbond.be of bellen (tijdens de kantooruren) naar 051/26 03 80.

Vind hier alle informatie over de aanvraagmodaliteiten
Vind hier het aanvraagformulier
 

Heb je vragen? 

Pieter-Jan Delbeke: 0474/ 87 82 43
Jolien De Reu: 0478/64 08 22
Wouter Wytynck: 0475/84 24 55