Oost-Vlaamse proefcentra PCA, PCG en PCS fuseren tot Viaverda
Op 1 april fuseren de drie Oost-Vlaamse proefcentra voor aardappel-, groente- en sierteelt (PCA, PCG en PCS) tot één juridische structuur, Viaverda genaamd. Ze bundelen hun krachten om de Vlaamse telers en groenvoorzieners nog beter te ondersteunen in ondernemerschap en innovatie. “Viaverda kiest er resoluut voor om teeltgericht en laagdrempelig te blijven werken, dichtbij de ondernemers”, zei Viaverda-directeur Bruno Gobin.
Bruno Gobin, al jaren directeur van de drie bovenvermelde onderzoekscentra, zei in zijn welkomstwoord dat met de fusie alles samenvalt voor de sectoren aardappel-, groente-, sierteelt en groenvoorziening. “De drie proefcentra groeiden uit tot sterke kennisaanbieders voor ondernemers in hun respectievelijke sectoren en betrouwbare onderzoekspartners voor wetenschappelijke instellingen in binnen- en buitenland. Samen met telers, groenvoorzieners, sectororganisaties, toeleveranciers, handel, verwerking, overheden en andere kennisinstellingen willen we uitdagingen aanpakken, vooruitgaan en innoveren. Met Viaverda willen we nog meer schaalvoordelen realiseren en ook de samenwerking tussen de onderzoekers stimuleren”, aldus Gobin.
Viaverda zal vanuit haar twee sites (Destelbergen en Kruisem) de Vlaamse land- en tuinbouwer en groenvoorziener ondersteunen en bouwt verder op een decennialange Oost-Vlaamse traditie van praktijkonderzoek, demonstratie en voorlichting. Meer dan 2500 aangesloten bedrijven uit de sector onderlijnen het belang van praktijkonderzoek. Viaverda wil de complementaire teeltexpertise in groenten, aardappelen, sierteelt en groenvoorziening bundelen om vanuit een nog sterkere kennisbasis telers en groenvoorzieners maximaal te ondersteunen.
Meerwaarde voor economie
“Vanuit andere landen kijkt men met jaloezie naar onze praktijkcentra; we mogen daar terecht heel trots op zijn. De samenwerking tussen ondernemers en onderzoekers creëert een meerwaarde voor de Vlaamse economie”, zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in een vooraf opgenomen videoboodschap.
Cruciale brug
Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens wees erop dat land- en tuinbouw meer dan ooit in de actualiteit staat. “De coronacrisis, oorlog in Oekraïne en het klimaatdebat leerden ons hoe nodig onze voedsel- en groenvoorziening (voor ons mentaal welzijn) is en hoe geostrategisch belangrijk en kwetsbaar onze productie is. Als sector raakten we echt in gesprek met de maatschappij. Naast de havens en steden is onze sector een van de drie pijlers die onze welvaart heeft gecreëerd.”
Ceyssens hamerde op het bestaansrecht van de proefcentra. “Praktijkonderzoek is de cruciale brug tussen het fundamentele onderzoek en de toepassing in de land- en tuinbouw; daarom blijft Boerenbond de praktijkcentra mee ondersteunen. De groenteteelt (53.000 ha), aardappelteelt (50.000 ha) en sierteelt (5800 ha met een omzet van bijna 10% van de totale omzet van de land- en tuinbouw in Vlaanderen + 20.000 tuinaanleggers) zijn heel belangrijke economische sectoren. Daarom is het belangrijk dat de handen in elkaar worden geslagen voor de toekomst van de sector. Wetenschappelijk onderzoek is enorm belangrijk, niet alleen voor onze telers maar ook voor het beleid om aan te tonen waarmee we bezig zijn.”
Nog grotere kennispool
Oost-Vlaams gedeputeerde van Landbouw Leentje Grillaert stelde tot slot dat telers nog steeds hun vaste aanspreekpunten bij de proefcentra zullen hebben. De lidmaatschappen blijven doorlopen binnen Viaverda, en de leden krijgen alle kennis, inzichten en informatie verder aangereikt. “Dankzij de fusie zullen telers kunnen bouwen op een nog grotere kennispool en nog betere ondersteuning krijgen voor innovatie en ondernemerschap. Dat we tegelijk wat minder administratieve verplichtingen hebben binnen een eengemaakte vzw is mooi meegenomen”, besloot Grillaert.
(i) www.viaverda.be