cvc

Ook mandatarissen in West-Vlaanderen krijgen info over PAS-impact

17 mei 2022

Ook in de provincie West-Vlaanderen organiseerde Boerenbond in samenwerking met verschillende ketenpartners wake-up calls voor de lokale en bovenlokale politici. Deze infomomenten hadden plaats op drie verschillende locaties. Bij broeierij Vervaeke-Belavi vorige week maandagmorgen in Tielt, vorige week woensdagmorgen bij Lely Center Vlaanderen in Oostkamp en dinsdagmorgen 17 mei waren mandatarissen uit West-Vlaanderen te gast bij VLtrac Bohez te Ieper.

Telkens worden de breekpunten over het voorliggend pas-dossier geduid, is er duiding vanuit de ketenorganisatie en het gastbedrijf wat de impact van het PAS-beleid is op de keten en neemt een landbouwer het woord om zijn situatie te beschrijven. De politici werden op de feiten gedrukt met de slagzin 1 job op 3 op de schop.

Ook gemeentes gaan aan de slag met goed onderbouwd advies

De voorbije wake-up calls waren alvast een succes. Naar aanleiding van deze acties werd de afwezigheid van de wetenschappelijke commissie geagendeerd op de commissie landbouw. Ook verschillende gemeentes gaan aan de slag met de informatie om een goed onderbouwd advies in te dienen bij de hogere overheid.

Onze Vlaamse agrovoedingsketen vormt de basis van onze voedingsindustrie, de grootste industriële sector van Vlaanderen. De dierlijke productieketen bestaat uit de primaire sector en haar toeleveranciers en afnemers, stelt zo’n 60.000 mensen tewerk en staat garant voor een omzet van zo’n 38,5 miljard euro.

1 job op 3 op de schop door PAS-ontwerp

Geen klein bier dus. Maar ondertussen hangt de definitieve PAS al bijna een jaar als een gigantisch zwaard van Damocles boven het hoofd van elk van de bedrijven uit deze agrovoedingsketen…

Een ondoordachte definitieve PAS kan immers tot 30% van de banen bedreigen en eenzelfde percentage voor wat de bijdrage aan het bruto binnenlands product van de dierlijke agrovoedingsketen betreft. 

Heel veel onzekerheid en onrust op veel landbouwbedrijven

Dit zorgt op veel landbouwbedrijven én binnen de hele voedingsketen voor onzekerheid en onrust. Met een goed uitgedachte PAS, geflankeerd door een gepast budget, kan de Vlaamse regering heel wat jobs vrijwaren en zo de socio-economische impact van dit beleid tot een minimum beperken.

De dierlijke primaire sector en haar toeleveranciers en afnemers vragen bijgevolg dat Vlaanderen zeer dringend werk maakt van een degelijk PAS-beleid. Dit houdt een beleid in dat:

  • rechtszekerheid biedt;
  • afgestemd is op de diversiteit aan bedrijven die onze Vlaamse agrovoedingsketen rijk is;
  • innovatie hoog in het vaandel draagt;
  • gebiedsgericht is op basis van grondig onderzoek;
  • voldoende middelen ter beschikking stelt voor de tenuitvoerbrenging van de vooropgestelde doelen.

Bron en foto's: Boerenbond, Lely en Stijn Verkinderen.

gfgd
dfd