Nele Quick

“Ook everzwijnen, reeën en duiven vinden ze lekker”

26 oktober 2021

Blueberry Fields is de naam van het bedrijf van Nele Quick in Beringen. Een domein, vlak bij natuurgebied in de Vallei van de Zwarte Beek. Nele bouwde het gemengde bedrijf van haar moeder uit tot een hedendaags tuinbouwbedrijf met één teelt: blauwbessen. Die worden ter plaatse verwerkt en met succes verkocht. Maar haar klanten zijn niet de enige liefhebbers van de kleine blauwe vruchtjes. Nele moet veel tijd en geld spenderen aan het hermetisch afsluiten van de plantage om te voorkomen dat reeën en everzwijnen de oogst vernielen.

Blueberry Fields is ontstaan in 1997. Op het domein in Koersel had de moeder van Nele sinds 1980 een hobbybedrijf met diverse dieren. De eerste blauwbessen stonden er al in 1985, maar het duurde nog meer dan 10 jaar voor die echt de focus werden van het bedrijf. “Blueberry Fields bestaat uit diverse stukken land, in de buurt van een natuurgebied. Momenteel staan hier zo’n 10 ha blauwbessen”, vertelt Nele. “Hier op het bedrijf doen we zelf de volledige verwerking van het fruit. We maken confituur met en zonder suiker, sap, thee … Ons eerste product was de Blauwbaard: een blauwbessencoulis als saus bij bijvoorbeeld ijs en pannenkoeken. Toen mensen die proefden, vroegen we of we ook andere producten hadden en zo ging de bal aan het rollen. We merkten al snel dat het een grote meerwaarde was om zelf onze producten te verkopen, en begonnen met een winkeltje hier in de straat, in een garage. Dat was enkele dagen per week open. Daarna kwam er een container aan het bedrijf en intussen is het volledige hoofdgebouw gerenoveerd en ingericht als winkel. We hebben ook een foodtruck. Overigens kan ik dat allemaal niet alleen. Een heel team medewerkers zorgt mee voor de plantages, de winkel, de ontvangst van de bezoekers, de productie van de ambachtelijke producten enzovoort. In 2017 kregen onze producten een volledige restyling. We zaten met oude etiketjes, zelf gemaakt in Word. Intussen hebben we een mooi logo dat aandacht geeft aan het zo typische kroontje van de blauwbes en de baseline ‘Cadeaus van de natuur’. Alles wat wij hier doen is zo verweven met de natuur dat we besloten om dat ook op onze verpakkingen te vermelden. We besteden nu ook veel aandacht aan online, digitale communicatie.

Ook ecologie is belangrijk. In grote watertanks vangen we regenwater op voor de irrigatie van de plantages. We hebben een kokos-biobed en een rietveld om zelf ons water te zuiveren. Stroom maken we via zonnepanelen.”

Wandelingen tussen tuinbouw en natuur

Nele beseft dat mensen niet enkel langskomen om een product te kopen en zet sterk in op toerisme en beleving. “Het begon met groepsbezoeken. Mensen van Toerisme Beringen ontvangen de groepen en verzorgen de rondleidingen, en wij ontvangen hen en zorgen dat ze onze producten kunnen kopen indien ze dat willen. We organiseren ook elk jaar een zelfpluk, zodat mensen zelf hun blauwbessen kunnen komen plukken. Vorig jaar kon die zelfpluk vanwege corona niet doorgaan. Omdat we toch iets wilden organiseren, begonnen we met onze ‘karrenmaaltijden’: we serveren een volledig menu in openlucht op en om oude karren in het veld, waar mensen via een leuke route naartoe wandelen. We hebben onze loods omgebouwd tot ‘maanschuur’ als locatie voor feestjes in openlucht en hebben ze al ter beschikking gesteld voor een eerste huwelijksfeest. En dan is er natuurlijk de synergie met de natuur. We hebben een wandeling in de velden uitgestippeld, die onze prachtige ligging goed uitspeelt. En samen met een herboriste werkten we een bomenwandeling uit met uitleg over de meer dan 40 verschillende boomsoorten op het domein.

Stroom en prikkeldraad

De ligging van Blueberry Fields, midden in de natuur, is tegelijkertijd een zegen en een vloek. Dit is een mediageniek bedrijf. Geregeld halen de initiatieven van Nele en haar team de pers. Maar de afgelopen jaren bereikte ook minder goed nieuws uit Beringen de media. In de zomer van 2019 kwamen everzwijnen zich te goed doen aan de lekkere bessen in de plantage. Zowat een derde van de oogst van een van de plantages ging toen verloren. Begin vorig jaar vernielden ze grote stukken land door deze om te woelen. Nele begon een heuse barricade te bouwen rondom de bessenplantage: “Onze plantage grenst aan een natuurgebied van 50 ha. De bomen werden daar gekapt en de everzwijnen zochten andere oorden op: die van Blueberry Fields. Intussen hebben we een omheining geplaatst van 2,5 km, met meerdere draden en stroom erop. Everzwijnen zijn bejaagbaar wild, we hebben geen compensatie kunnen verkrijgen voor de kosten van de omheining. Naast de everzwijnen zijn er ook de reeën. Zij kunnen door of over de afsluitingen voor de everzwijnen. Om deze dieren buiten te houden, plaatsten we een hoge, dubbele draad, een stroomdraad en prikkeldraad erbovenop. Vroeger ondervonden wij nooit overlast van deze dieren, er was genoeg voor iedereen. Nu komen ze naar hier op zoek naar voedsel. Ook de duiven hebben het trouwens op onze oogst gemunt, maar daar valt weinig aan te doen. We hangen slingers op, maar dat worden ze gewend. Door vroeg op te staan en vroeg te beginnen plukken, houden we het een beetje binnen de perken.”

Alles wat wij hier doen, is verweven met de natuur.

Nele Quick