njnj

Oogstdemo gele erwt illustreert uitdagingen van teelt

Vanuit de voedingsindustrie wordt de droog geoogste gele erwt gesmaakt omwille van het eiwitgehalte en de neutrale kleur. Voor landbouwers ligt de meerwaarde dan weer in een extra teelt in de rotatie die bijdraagt aan een betere bodem. Tijdens de oogstdemo in Linter kwamen verschillende ketenspelers en experten samen om de mogelijkheden te bespreken én tegelijk de uitdagingen te benoemen. Het gesprek kreeg richting op basis van recent onderzoek door ILVO (VLAIO Leg-O) en door HOGENT en Inagro (EIP-Peapact²).

jnjn
jnjn
njnj

Wie inschreef voor deze oogstdemo engageerde zich om geduldig te wachten op een datum waarop de oogst zou kunnen doorgaan. En zoals met andere teelten het geval was dit jaar, bleek de uiteindelijke datum een stuk later dan de eerder gesuggereerde periode. Op de laatste dag van juli was het dan toch zover en zorgde een al even hevige als onverwachte regenbui ervoor dat er uiteindelijk toch niet geoogst kon worden, wat meteen de context creëerde voor eiwitgewassen: ‘hoe kunnen we de risico’s van deze teelt handelbaar maken door de juiste rassen, teelttechniek, afspraken over kwaliteit en een correcte prijsvorming?’

“Willen we de akkerbouwers massaal overtuigen om lokale eiwitgewassen in hun rotatie te omarmen, dan is het zaak om een hogere opbrengststabiliteit onder extreme weersomstandigheden te kunnen voorleggen. Veel boeren verkiezen stabiliteit.”

Joos Latré

Aandachtspunten
  • Zomererwt wordt bij voorkeur vroeg gezaaid zodat er geen stress ontstaat als de plant in bloei komt. 
  • Het ras Kameleon blijkt in de proefvelden goed te scoren qua opbrengst en eiwitgehalte.
  • Oogstvenster van gele erwt is kort. Als ze rijp zijn, springen ze makkelijk open en is het mogelijk dat ze moeten geoogst worden als het weer niet ideaal is. Dit jaar bleek de oogst van het veld te voldoen aan het vochtgehalte (onder de 14%) maar in andere jaren is het mogelijk dat er drogingskosten bijkomen.
  • Gele erwt doet het beter in drogere jaren. In natte jaren kan Anthracnose (bodemschimmel) de wortels zwaar aantasten waardoor legering ontstaat en dit een grote impact kan hebben op het oogstbaar volume. 
  • Stikstofbemesting levert geen meerwaarde naar opbrengst en eiwitgehalte, eerder zelfs een negatief effect.
  • Een mengteelt met granen kan legering van gele erwt verminderen en het opbrengstrisico verdelen over 2 gewassen. Aan de andere kant zijn er praktisch geen gewasbeschermingsmiddelen erkend voor beide teelten.
  • Momenteel wordt onderzocht of het innovatief concept strokenteelt kan zorgen voor een hoger rendement per hectare en of het de ziektegevoeligheid van deze teelt verlaagt.
  • Gele erwt kan makkelijk geoogst worden met een maaidorser met rotor, koolzaadmes en arenlichters. Omdat je laag bij de grond moet oogsten, is het van belang dat het veld vlak is. In die zin kan het een voordeel zijn voor landbouwers die ploegloos werken. Ook percelen met stenen betekenen miserie tijdens het dorsen.
  • Proefvelden tonen een opbrengstpotentieel van 8 ton per hectare, terwijl dat in realiteit een stuk lager ligt en landbouwers bovendien rekening moeten houden met een grote variatie per jaar. 
  • De voorspelbaarheid van de oogst hangt ook samen met de finale verdienste. De contractteeltprijzen die men geeft voor bijvoorbeeld de droge erwten uit Frankrijk worden hier voorlopig als (te) bescheiden bestempeld.
  • Afnemers van gele erwt voor humane consumptie hebben wel interesse in Vlaamse teelt maar houden vaak nog de boot af omdat ze gewoon zijn om te werken met coöperaties.
Bijgewerkte teelthandleiding

Jonas Claeys van Inagro vermeldde dat de teelthandleiding voor droge erwt zomerteelt recent is bijgewerkt en vind je hier. Ook een link naar de informatie van verschillende rassen (opbrengst, legering, vochtgehalte) is hierin opgenomen. 

Kostberekeningstool

Nieuw is bovendien een kostprijsberekeningstool die een individuele akkerbouwer kan helpen in te schatten hoe (on)gunstig de keuze voor erwt voor zijn bedrijfsvoering zou zijn. Deze is hier te vinden. Deze tool maakt het mogelijk om de financiële impact van de teelt van gele erwt als alternatieve teelt te becijferen voor eigen bedrijf én te vergelijken met meer klassieke teelten zoals tarwe en korrelmaïs. 

Bron: Nele Lauwers.

"Doel van deze tool is een eerlijk gesprek tussen landbouwer en afnemer."

Joos Latré