Onze radiocampagne focust op landelijke verkeersveiligheid

Door de natte veldomstandigheden lieten de voorjaarswerken iets langer op zich wachten dan gewoonlijk. Maar nu zijn de landbouwers volop aan de slag op hun velden. Daarnaast komen in deze periode ook de koersfiets of de wandelschoenen opnieuw van onder het stof. Dit kan mogelijks zorgen voor gevaarlijke verkeerssituatie op onze plattelandswegen. Met een radiocampagne wil Boerenbond hier extra aandacht op vestigen.

Niets is zaliger dan onder de voorjaarszon het platteland in te trekken om te recreëren, naar het werk te fietsen of te sporten. In het drukke voorjaar kunnen we natuurlijk ook veel tractoren spotten op de landelijke wegen. Ze brengen mest naar het veld, zijn op weg met grondbewerkingsmachines of zijn op weg met zaaicombinaties op om onze voedselproductie voor het komende jaar te bewerkstelligen.

Verkeersveiligheid op landelijke wegen

Bij de start van het drukke voorjaarsseizoen lanceert Boerenbond daarom een radiocampagne. Deze campagne kadert in het project “Verkeersveiligheid op landelijke wegen’ dat loopt in samenwerking met Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters. “Centraal in dit project staat wederzijds respect. We zijn ervan overtuigd dat we met begrip voor ieders achtergrond al ver komen. Zo helpt het als fietsers begrijpen dat landbouwers aan het werk zijn en zich zo efficiënt mogelijk willen verplaatsen. Maar tractorbestuurders moeten zich ook realiseren dat wielertoeristen er graag de vaart inhouden”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Het radiospotje maakt ons erop attent dat heel wat mensen opnieuw het platteland in trekken én dat landbouwers druk in de weer zijn. We vragen om gezond boerenverstand te gebruiken wanneer onze wegen elkaar kruisen. Het spotje bevat ook een concrete tip: “Ga samen aan dezelfde kant zodat wij veilig kunnen uitwijken”. Hiermee vragen we of fietsers en wandelaars, wanneer ze zich in groep bevinden, niet opsplitsen in twee groepen: een deel links en rechts van de rijweg. In plaats daarvan is het veel veiliger om allemaal aan dezelfde kant van de weg te blijven. Tractoren kunnen namelijk makkelijk uitwijken op een berm, maar dat gaat niet als er zich personen aan twee kanten bevinden.

Bijdragen aan een veiliger platteland

Het spotje loopt drie keer per dag op Radio 2 tijdens de eerste week van de paasvakantie (1/04 – 7/04). Boerenbond hoopt op deze manier bij te dragen aan een veilig platteland met begrip voor elkaar zodat ook frustraties zoveel mogelijk vermeden worden.

Bron: Boerenbond.