Menu

Onderzoek biologische productie kijkt vooruit

Terug naar Actualiteit
Sector: 

De biovelddag van Ingro leek ons een uitstekende aanleiding voor een gesprek over de relatie tussen het gevoerde onderzoek en allerlei ontwikkelingen in sector en beleid. Onze gesprekspartners waren Pauline Deltour en Lieven Delanote van Inagro en Ignace Deroo, bioconsulent van Boerenbond.

In Management&Techniek 14 kan je het uitgebreide artikel lezen. Online lichten we er de vraag naar meer bioproducten van de verwerkingsindustrie uit.

Bedrijfszekerheid

“In het verleden haalden ze hun knolselder vooral uit Nederland”, vertelt Lieven. “Het volume groeit substantieel. Ze houden Nederland aan als leverancier, maar ze hechten meer en meer belang aan een aanbod vanuit de eigen regio. Voor bedrijven die nu omschakelen wordt knolselder voor de industrie echt wel een belangrijke teelt. Daarom proberen we die teelt bedrijfszekerder te maken, zowel voor de boer zelf als voor de industrie. We willen dat de teler dankzij dat onderzoek zijn boterham kan verdienen. Als je bijvoorbeeld ziet dat het nu dankzij de aardappelveredeling mogelijk is om 40 ton per ha en soms meer te halen, dan zorgt dit dat die teelt interessanter wordt voor de teler. Gelukkig groeit ook de markt. Als die teler samen met zijn collega’s 15% meer zou produceren in een stabiele markt, dan zou hij zichzelf uit de markt prijzen door de slechtere prijsvorming.” Lieven benadrukt dat grote maar ook stabiele opbrengsten noodzakelijk zijn. “In onze rassenproeven hebben wij de laatste 10 jaar in ons referentieras Agria (zonder phytophtorabestrijding) 4 keer minder dan 20 ton/ha geoogst. We oogstten ook 4 keer meer dan 40, dus gemiddeld 30 ton, maar in die jaren met weinig opbrengst konden we niet veel naar de handel brengen.” Ignace reageert dat dit niet alleen belangrijk is voor het inkomen van de landbouwer, maar ook opdat de afspraken met de afnemers kunnen worden nagekomen. “Die willen hun productie, want ze hebben ook hun afspraken met hun afnemers. Als ze hier niet op een stabiel aanbod kunnen rekenen, dan gaan ze dat elders zoeken.” Lieven verwijst daarop naar de missie van het bio-onderzoek bij Inagro: het ontwikkelen van een bedrijfszekere rendabele teeltmethode, binnen de krijtlijnen van de bio- en andere wetgeving. “We moeten daar ook een stuk proactief in zijn. En dan komen we opnieuw uit bij het beleids- en syndicaal werk dat door jullie organisatie opgenomen wordt. Voorbeelden van thema’s zijn: Hoe omgaan met biologisch zaaizaad?; Hoe omgaan met MAP 5 en 6?; Wat zijn de knelpunten? Zijn er daarvoor oplossingen mogelijk? Ik denk dat we elkaar ook daarin proberen te vinden.”

Lees het volledige artikel in Management&Techniek 14 van 13 augustus

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: