Ondervoorzitter Lode Ceyssens bezoekt Vlaams-Brabantse bedrijven

7 april 2022

Op dinsdag 29 maart bracht ondervoorzitter Lode Ceyssens een bezoek aan enkele Vlaams-Brabantse land- en tuinbouwbedrijven. Het werd een leerrijke kennismaking met de mooie land- en tuinbouw in onze provincie.

Vleesvee en witloof

Het provinciaal bestuur wachtte Lode op in Bertem, bij de B&B Bertem Natuur. Het akkerbouwbedrijf van Willy en Linda Ronsmans breidde zijn activiteiten enkele jaren geleden uit met een aantal gastenkamers, die al snel uitgroeiden tot een prachtige B&B.

De volgende stop was het vleesveebedrijf van Kobe Ruell in Boutersem. Kobe lichtte met veel ondernemerszin zijn toekomstplannen toe. Die moeten helaas noodgedwongen in de koelkast blijven door de stikstofproblematiek en het onzekere vergunningenkader.

Daarna ging het richting Kortenberg, onderweg genietend van de prachtige vergezichten van het Hagelandse platteland. In Kortenberg, in de schaduw van Brussel en de luchthaven van Zaventem, maakten we kennis met het Vlaams-Brabantse witte goud. Meer dan de helft van het Vlaamse witloof wordt in onze provincie geteeld. Luc en Rita Salens produceren grondwitloof, dat ze via veiling BelOrta en hun hoevewinkel afzetten.

Provinciaal bestuur

Na de bezoeken was het tijd om van gedachten te wisselen met de leden van het provinciaal bestuur. We bespraken de uitdagingen waar we als sector en organisatie voor staan. De bestuursleden lichtten toe hoe groot de druk op grond is in onze provincie en hoe belangrijk het is om als sector zelf de lead te nemen in het agrarisch gebied.

In een verstedelijkte provincie als de onze is het bovendien erg belangrijk om bondgenoten te zoeken, supporters voor onze sector; zowel bij politici als bij het brede publiek.