Menu

Oekraïense MHP krijgt voorlopig geen Europese lening

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Aangezien er momenteel zoveel kritiek is op het toekennen van de lening, heeft de EBRD het besluit over de nieuwe lening voor de tweede keer uitgesteld.

Wouter Wytynck, adviseur Dierlijke Veredeling studiedienst Boerenbond 

De Oekraïense pluimveegigant MHP is vast van plan om de Europese markt te veroveren en dat ze daarvoor zeer creatief zijn, is onderhand gekend. Het bedrijf heeft het handelsverdrag met de EU omzeild door pluimveevlees via een speciale snit aan nultarief naar de EU te brengen. Als gevolg daarvan werd de handelsovereenkomst aangepast en in afwachting daarvan voert het bedrijf nog vlug extra pluimveevlees naar de EU.

Het bedrijf heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en het heeft daarvoor een goedkope lening van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling ( EBRD) gehad. Momenteel bouwt het bedrijf met onder andere de overname van de pluimvee-integratie Petrutnina in Tsjechië aan een snel tempo een Europese afdeling uit. Om de deal rond te krijgen, is er terug een goedkope lening van 100 miljoen euro aangevraagd bij de EBRD-bank. Het kapitaal van de EBRD komt van de bijdragen van de landen die lid zijn, de EU en de Europese Investeringsbank. Vanuit verschillende lidstaten is er ondertussen protest gekomen tegen de lening, temeer het bedrijf met het geld de Europese pluimveehouderij onder druk zet. Bovendien voldoet het moederbedrijf in Oekraïne niet aan de Europese standaarden inzake dierenwelzijn. Aangezien er momenteel zoveel kritiek is op het toekennen van de lening, heeft de EBRD het besluit over de nieuwe lening voor de tweede keer uitgesteld. Officieel is het uitgesteld omwille van technische redenen, maar het gevoel is dat men wil wachten tot de gemoederen over de Oekraïnedeal in de EU wat zijn bedaard. In mei werd een definitief besluit voor de eerste keer uitgesteld. Het bestuur van de EBRD heeft de beslissing nu verdaagd naar 30 oktober van dit jaar.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: