Nieuwe bietencampagne van start + VIDEO
Dit voorjaar eindigde een late bietencampagne die hevig verstoord werd door regen en vorst met resultaten die nog nooit zo slecht waren. Na lang onderhandelen sleepte Iscal-telersvereniging Coco Vlaanderen een vergoeding uit de brand voor de gedupeerde telers. Bij de start van de nieuwe campagne kijken we samen vooruit met de secretaris van Coco Vlaanderen: Stefaan Van Haecke.
Op basis van eerste staalnames in augustus verwachtte Tiense Suikerraffinaderij tot 40 procent minder opbrengsten dit jaar. Op vraag van de bietentelers zelf werd de start van de nieuwe campagne in samenspraak met de directie van Iscal een week uitgesteld tot 18 september. Dankzij het meevallend weer de voorbije weken toonden nieuwe staalnames een bovengemiddelde groei per dag aan en ziet het er iets minder slecht uit dan aanvankelijk gedacht. “We hadden dit jaar op veel plaatsen een late inzaai, waardoor we verhoogd risico liepen op lage opbrengsten. De start van de nieuwe campagne werd aanvankelijk vastgelegd op 11 september, maar werd nu dus een week achteruitgeschoven. In vergelijking met de late start van vorig jaar, zijn we nu wel drie weken vroeger van start kunnen gaan.”
Ben jij ondertussen hoopvoller dan aanvankelijk bij de eerste staalnames?
“De opbrengsten zullen dit jaar volgens mij heel wisselend en van perceel tot perceel afhankelijk zijn. Wat na 20-25 mei gezaaid werd, zullen de moeilijkste percelen worden, maar ik koester de hoop dat het ook daar wel nog goed komt. Telers hebben zelf de mogelijkheid gekregen om op basis van de voorlopige planning te signaleren welke percelen ze vermoedelijk op het geplande moment nog niet zullen kunnen rooien. De planning is ondertussen volledig opgemaakt en in de streken waar vroeg gezaaid kon worden, is nu dus gestart met uitrijden. De campagne zal duren tot 10 januari en we hopen op een droger najaar, waarin we hopelijk toch tot half november kunnen rooien.”
Is het provinciaal afhankelijk waar vroeg of laat kan gerooid worden?
“Er zijn voor de fabriek acht machines en evenveel laders beschikbaar. Die moeten sowieso allemaal dagelijks draaien, gespreid over verschillende streken. Het is onmogelijk om een lijn trekken van wie waar wanneer heeft kunnen zaaien, dat is overal heel verschillend. Je kan op plaatsen landbouwers vinden die al begin mei konden zaaien, maar even goed in dezelfde gemeente anderen waar het pas na 15 juni kon. Dat hangt onder meer af van de voorvrucht, welke plaatsen dit voorjaar bijkomende plaatselijke regenbuien kregen, maar ook van hoe moeilijk het vorig jaar was om op dat veld uit te rijden.”
De verwachtingen blijven momenteel vrij laag voor deze campagne?
“Gemiddeld gezien wordt dit één van de minste jaren, maar de standaardafwijkingen worden wel heel groot. Er zullen zowel landbouwers binnenkomen met 18 procent als met 15 procent suikergehalte. We zullen landbouwers hebben met meer dan 85 ton, maar ook anderen die met moeite 50 ton per hectare zullen hebben. Dat is waar we momenteel voorstaan, maar we wachten natuurlijk nog op de officiële cijfers die binnenkomen.”
Er wordt dit jaar terug samengewerkt met het Nederlandse Cosun?
“Na de probleemcampagne van vorig jaar werd gezocht naar een oplossing om 2000 hectaren ergens anders te kunnen verwerken. Begin de zomer werd een overeenkomst gevonden voor 1460 hectaren bij het Nederlandse Cosun, waardoor de campagne bij ons minder lang zou moeten lopen. Door de lage opbrengsten heeft Iscal die uitbestede bietenverwerking bijgesteld naar 700/750 hectaren. Dat is voor de fabriek natuurlijk een goeie anticipatie om meer suiker in de fabriek te kunnen hebben, wat wel degelijk nodig is om alles betaald te krijgen. We hebben vorig jaar gemerkt dat bijvoorbeeld de compensaties anders niet uitbetaald gingen kunnen worden. Het blijft natuurlijk wel de vraag of dit voor de telers zelf een goeie zaak is. We hebben de belofte dat ze zich zullen houden aan de laatste dag van verwerking op 10 januari en dat de te verwerken hoeveelheid bij Cosun terug kan opgeschaald worden als blijkt dat we hier de deadline niet gaan halen. We zijn daar als telersvereniging natuurlijk bezorgd om en zullen dit vanzelfsprekend aandachtig blijven opvolgen.”