Nieuwe besmettingen bij wilde vogels in ons land

19 november 2021

Er zijn deze week verschillende besmettingen vastgesteld in ons land met het hoog pathogene vogelgriepvirus van het type H5N1 bij wilde vogels. Het virus is meegelift met de trekvogels en verspreid zich snel over het land en ook in andere landen zien we dit gebeuren. Het FAVV heeft laten weten dat er deze week 7 nieuwe besmettingen zijn met het H5N1-virus bij wilde vogels in ons land. In 2 gevallen heeft het referentielabo Sciensano bevestigd dat het over de hoog pathogene stam gaat en de verwachting is dat dat voor de 5 andere vogels ook zo zal zijn.

De nieuwe besmettingen situeren zich in West-Vlaanderen (Middelkerke en Oostende), Antwerpen (Duffel, Kalmthout en Zandhoven) en Limburg (Bree en Zonhoven). Het gaat om watervogels (eenden, ganzen en strandlopers) en een roofvogel. In het zuiden van het land zijn voorlopig nog geen besmettingen aangetroffen, maar er zijn al wel besmette wilde vogels in Noordoost-Frankrijk gevonden, op ongeveer 70 km van de grens met België en Luxemburg. Deze bevindingen geven aan dat er hoogstwaarschijnlijk overal in ons land virus circuleert bij verschillende soorten wilde vogels. Het risico op insleep van vogelgriep bij pluimvee is dus, zoals verwacht, fors toegenomen.

Het FAVV onderstreept dat het dan ook belangrijk is om de maatregelen, die afgelopen maandag in werking zijn getreden, strikt toe te passen. Deze maatregelen zijn immers bedoeld om de insleep vanuit wilde vogels zoveel als mogelijk tegen te gaan.

Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden heeft vogelgriep zich dit seizoen al veel meer verspreid in Europa en zijn er vooral veel meer besmettingen vastgesteld bij pluimvee. Vooral Noord-Italië, waar het virus rondgaat in de kalkoenenhouderij, springt daarbij in het oog. In Nederland is het virus, naast de 22 wilde besmette vogels, ook al op 8 pluimveebedrijven en 3 houderijen met minder dan 20 vogels vastgesteld.