Nieuwe besmetting vogelgriep op leghennenbedrijf in Nederland

8 november 2021

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij maakte deze namiddag bekend dat er in Lutjegast (gemeente Westerkwartier in Groningen) een nieuwe besmetting is met hoog pathogene vogelgriep van het type H5. Het betreft een legbedrijf met 48.000 leghennen. De ruimingen worden zo snel als mogelijk uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Het legbedrijf werd vorig jaar ook al getroffen door vogelgriep.

Binnen de 3 km-zone liggen geen andere pluimveebedrijven, maar binnen de straal van 10 km zijn er wel 19 pluimveebedrijven gevestigd. Conform de Europese regels werd er per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 km rond het bedrijf in Lutjegast. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren van een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt er ook een jachtverbod in dit gebied.

De nieuwe besmetting is reeds de vijfde besmetting op een pluimveebedrijf binnen een periode van 2 weken en daarnaast zijn ook nog eens 3 hobbyhouderijen getroffen. Het feit dat er zoveel besmettingen in een korte tijd worden gevonden, geeft aan dat het vogelgriepvirus wijdverspreid is onder de trekvogels die zich ophouden in de bredere kustzone in het noorden van Nederland, Duitsland en Denemarken. We mogen er vanuit gaan dat eens het wat kouder wordt deze trekvogels ook zullen migreren naar onze kustzone en die in Frankrijk. We moeten ook rekening houden met de mogelijkheid dat het vogelgriepvirus hier ook aanwezig kan zijn in onze wilde vogelpopulatie en daarom is het erg belangrijk om zeer alert te zijn en niets aan het toeval over te laten. Het strikt naleven van de bioveiligheidsregels kan hopelijk het virus buiten onze stallen houden.

Bekijk alle huidige maatregelen hier