Menu

Nieuw Mestactieplan (MAP 6) goedgekeurd: streng maar duidelijk

Terug naar Actualiteit
Thema: 
Vandaag keurde het Vlaams Parlement het zesde Mestactieplan (MAP 6) goed. MAP 6 is enorm streng, maar geeft eindelijk duidelijkheid en zekerheid voor onze land- en tuinbouwers, zegt Boerenbond.

Het nieuwe Mestactieplan, dat in zijn oorspronkelijke vorm reeds goedgekeurd werd door de EU, bevat op vraag van een aantal Vlaamse politieke partijen nog bijkomende verstrengingen. “Dit mestactieplan legt de lat wel bijzonder hoog voor de boer en tuinders en wordt een enorme klus voor onze sector’’, zegt Sonja De Becker, Boerenbondvoorzitter. “Toch zullen we het verdedigen. De sector weet dat maatregelen nodig zijn om te komen tot een betere waterkwaliteit.”

Door de goedkeuring van MAP 6 wordt ook derogatie mogelijk. Derogatie laat veehouders toe om onder strikte milieuvoorwaarden meer dierlijke mest te gebruiken. Hierdoor is de nutriĆ«ntencyclus op het bedrijf meer gesloten en de landbouw meer circulair.

Tot slot bevat het nieuwe Mestactieplan bepalingen voor een meer doorgedreven opvolging van mestverwerking om zo eventuele fraudepraktijken te stoppen.

“We rekenen nu op een duidelijke en snelle communicatie vanuit de overheid naar de land- en tuinbouwers over het nieuwe systeem, maar we beseffen dat MAP 6 een uitdaging  van formaat wordt,” besluit Boerenbondvoorzitter De Becker.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: