Neem gratis deel aan de studiedag Grasland

Op vrijdag 23 augustus wordt van 13 tot 17 uur op de locatie ILVO Dier in Melle een interessante studiedag over grasland georganiseerd. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

Programma
  • 13 uur: onthaal
  • 13.15 uur: presentaties

Rietzwenkgras, meer potentieel dan je denkt!

Grasklaver: ook op jouw bedrijf een grote meerwaarde!

Luzerne: Telen we straks luzerne voor varkens of pluimvee?

  • 14.40 uur: veldbezoek/demo

Proefveld rietzwenkgras - jongvee

Proefveld grasklaver en weegbree

Proefveld luzerne - eiwitextractie

Demo emissie-onderzoek methaan

Demo weidegang in de praktijk - Met de neus in het gras!

  • 16.30 uur: afsluitend netwerkmoment
Meer informatie

Rietzwenkgras, meer potentieel dan je denkt!

Rietzwenkgras op het rundveebedrijf, een uitdaging maar ook veel mogelijkheden! Een bondig overzicht van 4 jaar onderzoek naar de toepassing van rietzwenkgras op het rundveebedrijf. Opbrengst en kwaliteit, maar ook inpassing in het rantsoen en productieresultaten.

Demo: Rietzwenkgras, vers of liever ingekuild? Een blik op enkele graasproeven, opbrengstproeven en de voordelen van de combinatie met klaver.

VLAIO -LA Project: KLIMGRAS

Grasklaver: ook op jouw bedrijf een grote meerwaarde!

Op veel rundveebedrijven wordt het potentieel van grasklaver niet ten volle benut en is er ruimte tot verdere optimalisatie. De teelt van grasklaver wordt als moeilijker ervaren dan de teelt van bij voorbeeld maïs. In deze sessie wordt de praktische toepassing van grasklaver in alle aspecten van het rundveebedrijf uit de doeken gedaan.

Demo: Hoe maak ik mijn grasland klimaatrobuust? Wat zijn de valkuilen bij de aanleg van grasklaver? Welke gras- en kruidenmengsels passen bij mijn bedrijf?

EU Relance Project: Gras@vies

Luzerne: Telen we straks luzerne voor varkens of pluimvee? 

In tegenstelling tot andere vlinderbloemigen zoals erwt of soja leveren luzerne en rode klaver meerdere snedes per jaar. De totale geproduceerde biomassa is dus aanzienlijk: tot 20 ton droge stof per ha bij luzerne en tot 15 ton/ha bij rode klaver met een ruw eiwitgehalte tussen 15 en 20 procent. Kunnen we uit de deze vlinderbloemigen het ruw eiwit extraheren, om dat vervolgens in het rantsoen van (biologische) varkens en pluimvee te mengen?

Demo: De extractie van eiwit uit luzerne levert een eiwitconcentraat en een vezelrijk product. Is het eiwitconcentraat geschikt als voedercomponent voor pluimvee- of varkensvoeder? En kan het vezelrijk product als voeder voor rundvee gebruikt worden?

EU Relance Project: LUZEX 

Emissie-onderzoek methaan

Demo: Wat is het effect van beweiden op de melkproductie en de uitstoot van methaan? In het GrASTech project werd dit onderzocht. Emissies werden gemeten in de stal en op de wei, en er werden aangepaste rantsoenen en beweidingsregimes gebruikt. Grazende koeien bleken niet enkel minder methaan te emitteren, maar ook minder melk te produceren. Wat is dus de conclusie? Kom meer details te weten op de graslandstudiedag!

VLAIO-LA Project: GrASTech

Weidegang in de praktijk: met de neus in het gras!

Demo: Grashoogtemeting: praktische aanpak voor een optimaal graslandbeheer? Hoe schat je de beschikbare hoeveelheid gras en de kwaliteit correct in? En vooral, hoe pas ik dit in het rantsoen in? Hoe onderhoud ik het gras in de zomer om een goede najaarsgroei te stimuleren?

Demonstratie Project ALZ: GePASt beweiden

Bron: ILVO.