korte keten

Naar meer samenwerken in de korte keten

Bij Helsen Fruit in Geel is vandaag het werkboek ‘Samenwerken in de Korte Keten’ voorgesteld. Dat moet producenten helpen om efficiënter samen te kunnenwerken met andere boeren en tuinders, om zo het werk lichter en de winst groter te kunnen maken. 

Ann Detelder van het Steunpunt Korte Keten: “Tijdens de coronapandemie kende de verkoop via korte keten een enorme boost, maar nadien viel die hier en daar terug. Consumenten maaktne andere keuzes voor de aankoop van hun voedsel vanwege economische- en de energiecrisis, maar de dagelijkse ratrace begon ook weer waardoor mensen vaker snel naar één supermarkt gingen om al hun boodschappen te doen.” Het Steunpunt Korte Keten wilde telers helpen door hen beter te laten samenwerken. “Met boeren in de Antwerpse Merode doen we nu een experiment. Vandaag doen we een nulmeting naar het aantal klanten, het gemiddelde kasticket en de omzet en over een jaar. Volgend jaar herhalen we die meting en we zijn ervan overtuigd dat we een positieve evolutie zullen zien.”

Drie vormen van samenwerken

Die evolutie moet komen uit de ondersteuning die de boeren krijgen, onder andere via het handboek over samenwerking. Anne-Marie Vangeenberghe van Boerenbond: “Alleen werken is makkelijker en sneller dan samenwerken, maar je kan wel meer realiseren wanneer je samenwerkt. In het handboek hebben we het over drie vormen van samenwerken. Ten eerste is er de samenwerking op het bedrijf zelf, bijvoorbeeld tussen twee generaties. We hebben het ook over samenwerkingen tussen bedrijven onderling. Dat kunnen dan twee boeren zijn, maar bijvoorbeeld ook een teler en een plaatselijke kruidenier of verwerker. En tot slot belichten we ook het gebiedsgericht samenwerken, zoals bijvoorbeeld in hier in de Merode, waarbij lokale producten zichtbaar worden op toeristische routes.”

Appels en asperges

Jef Helsen van Helsen Fruit heeft al ervaring met samenwerken, en hij is grote fan. “Toen ik het bedrijf overnam van mijn ouders, teelden zij nog veel meer verschillende soorten fruit. Wij hebben ons meer toegelegd op appels en peren, maar ik merk dat een groot aanbod in de thuisverkoop wel werkt. Mensen willen ook al wel ‘ns iets anders eten. Deze tijd van het jaar zijn aardbeien en asperges de populaire producten in de winkel. En klanten nemen niet enkel asperges en aardbeien mee, maar ook appels, dus onze eigen verkoop stijgt ook.” 

De asperges bij Helsen Fruit komen uit de hoevewinkel van Ben Paepen van de Aspergehoeve, enkele kilometer verderop. “Wij hebben zelf ook een thuisverkoop met heel veel soorten. Hier verkoop ik één product, een halve kilo geschilde asperge. En dat werkt zeer goed. Ik had twijfels bij de start, maar ik moet zeggen dat het echt goed werkt.”

Jef Helsen

Mensen komen nu voor asperges en aardbeien, maar nemen ook onze appels mee.

Jef Helsen

Fruitteler met thuisverkoop