Na 90 dagen tot 4 meter hoog en klaar voor de oogst

Vorig jaar zette Pascal Vanhoof op de velden rond zijn bedrijf in Gierle 13 hectare hennep. En het enthousiasme is groot, want dit jaar gaat hij al voor 30 hectare. De toekomst moet uitwijzen of de goede oogst van vorig jaar een toevalstreffer was, of een echt succes. In dat laatste geval verwerft hennepteelt naar alle waarschijnlijkheid een vaste plek in het teeltplan van deze akkerbouwer.

“Het was op een vergadering over innovatieve teelten in Melle dat mijn interesse voor hennep werd gewekt”, vertelt Pascal. “Ik ruilde wel ‘ns grond met aardappelboeren, maar de druk van knolcyperus is hier in de regio groet, dus ideaal was het niet. Ik zet nu vooral gras en mais in combinatie met ecoteelten; ook koolzaad heb ik nu staan … Ik was op zoek naar iets nieuws en hennep leek interessant. Tijdens de studiedag kwam ik in contact met iemand die drooginstallatie voor hennep maakt, en via deze persoon kwam ik terecht in Friesland in Nederland. Daar is een bedrijf, Green Inclusive, dat sterk wilde inzetten op hennep als isolatiemateriaal en daar hadden ze dus veel hennep voor nodig. Omdat de afstand tussen Friesland en de Kempen groot is, waren ze eerst wat terughoudend, maar als ik 50 hectare kon vinden, wilden ze met ons samenwerken. Met de hulp van Tuur Vandeweyer vond ik enkele andere boeren bereid en zo kwamen we aan de 50 hectare.”

“Op zich was dat een heel mooi verhaal. Bij de andere boeren heeft de loonwerker het wat moeilijk gehad, maar hier op het bedrijf verliep alles zeer vlot. Ik vind het een mooie teelt. Hij vereist minimale grondbewerking, ploegen doe ik niet meer. Er is ook enkel drijfmest nodig, geen stikstof en geen sproeistof. De grond blijft ook veel beter achter vind ik, en ik kan veel vroeger mijn groenbedekker zaaien. Boeren die vorige jaar mais of aardappelen hadden staan, blijven achter met een laag slijk, mijn velden liggen er perfect bij.”
 

Pascal Vanhoof

Ik vind het een mooie teelt. Hij vereist minimale grondbewerking, ploegen doe ik niet meer. 

Pascal Vanhoof

akkerbouwer

Twee keer winst

“Vorig jaar was het de bedoeling om eind april de hennep te zaaien, maar het werd 5 mei vanwege de regen. Eind juli kon ik oogsten, wat mij dus meer keuze gaf om te kiezen welke groenbedekker ik wilde inzaaien. Ik ben nieuwsgierig om te ontdekken hoe de hennepteelt het zal doen bij andere weersomstandigheden. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar als ik zie hoe gezond de grond erbij ligt na de hennepteelt, denk ik dat ik dit nog vele jaren ga doen. ‘k Heb alvast een nieuwe schijveneg gekocht, ik ben niet van plan om nog te ploegen. Dat is dus twee keer winst.”

Pascal is dus gemotiveerd om meer met hennep te doen, maar het Friese bedrijf waar hij voor teelde had intussen in Friesland 800 hectare gevonden en moest dus niet meer naar Vlaanderen reizen om aan de hoeveelheden hennep te komen die ze nodig hadden. Via Kristof Severijns van Boerenbond kwam Pascal in contact met Frederik Verstraete, die in België bezig is met hennep in diverse toepassingen. De twee kwamen tot een overeenkomst en Pascal zal in 2024 30 hectare hennep zaaien. “Ik wilde dit jaar eigenlijk ook uitproberen of het zou renderen om twee keer op 1 teeltseizoen hennep te zaaien, maar vanwege het slechte weer verwacht ik dat ik daarvoor niet voldoende tijd ga hebben. Hennep kan niet tegen de kou, het heeft geen zin om te zaaien als de grond minder dan 10 graden is. Ik wacht dus geduldig af tot wanneer het zover is.”

Aangepaste machines

“Het oogsten is vorig jaar gebeurt met een gespecialiseerde oogstmachine die Green Inclusive ter beschikking had. De hennep heeft dan nog drie weken moeten roten op het veld. Het enige wat ik heb moeten doen, is hem omdraaien. Dit jaar gaat het gewas gehakseld worden met een klassieke hakselaar en dan gaat het naar de droger. Dat moet wel een hakselaar zijn met aangepaste bek. Vanwege de sterke vezel zijn de gangbare machines die de meeste loonwerkers hebben niet geschikt. Mocht de hennepteelt een succes worden, verwacht ik wel dat loonwerkers op de kar zullen springen en aangepaste machines zullen aanschaffen.”

“Het moet uiteraard nog van de grond komen, maar ik vermoed dat met name de bouwsector er toekomst in ziet. Zij moeten uiteindelijk altijd verduurzamen. Dat geldt trouwens ook voor ons, boeren. Gewasbeschermingsmiddelen gaan alleen maar minder ter beschikking zijn. Voor mij als akkerbouwer is hennep nu alvast een goede optie. De prijzen van de landbouwproducten zijn de laatste jaren niet super geweest, hier weet ik van tevoren wat het mij per toen zal opbrengen. Bovendien zijn er weinig kosten aan, omdat ik niet moet bemesten of sproeien. En na 90 dagen is het gewas vier meter hoog en kan ik oogsten.”