bezoek Diependaele

Minister Diependaele bezoekt gemengd landbouwbedrijf

21 oktober 2021

Vlaams minister Matthias Diependaele, bevoegd voor Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed heeft vandaag een bezoek gebracht aan het gemengd bedrijf van Guido Van Mieghem en zoon Bert in Zottegem. Hij deed dat op uitnodiging van onze voorzitter.

Het bezoek was voor de minister een thuismatch, want hij woont al lang in Zottegem. Dat kan niet gezegd worden van de familie Van Mieghem. Na een jarenlange strijd verhuisden zij uiteindelijk in 2017 vanuit het onteigende Antwerpse dorp Doel naar de Vlaamse Ardennen. Zoon Filip verhuisde ook mee, maar hij zit niet in het bedrijf. Hij baat in Erwetegem een melkveebedrijf uit. En ook Guido en Bert houden hier melkvee, hoewel ze in Doel altijd varkens hadden. In totaal melken ze 75 koeien in een klassieke 2x6 installatie. Dat combineren combineren ze met akkerbouw: granen, mais, suikerbieten, aardappelen en grasland. Daarnaast heeft Guido ook zo’n 25  witblauwe runderen. Overigens bewerkt hij nog wel enkele stukken grond in Doel, onder andere voor de luzerneteelt. 

De situatie in Doel was uiteindelijk onhoudbaar geworden voor de familie. De onzekerheid werd er te groot. De verhuis was een nieuwe start, maar ook nu steken twijfels de kop op. Het bedrijf ligt op 150 meter van VEN- en SBZ-gebied. De PAS-problematiek maakt de toekomst van dit familiale bedrijf ook hier onzeker. Deze boodschap wilde Guido delen met de minister. Verder vertelde hij ook hoe ze erosie tegengaan en van welke technologieën er gebruik kan worden gemaakt op een hedendaags melkveebedrijf.