Menu

Minister Dalle bezoekt kampplaats op weide in Riemst

Terug naar Actualiteit
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle bracht een bezoek aan het bedrijf van José Noelmans en zijn echtgenote Sara Peters in Membruggen (Riemst). De minister kwam daar langs omdat José in allerijl zijn weilanden had opengesteld voor jeugdbewegingen die niet terechtkonden op hun voorziene locatie in de Ardennen.

Liesbet Corthout

Op maandag 19 juli bracht Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle een bezoek aan het bedrijf van José Noelmans en zijn echtgenote Sara Peters in Membruggen (Riemst). De minister kwam daar langs omdat José in allerijl zijn weilanden had opengesteld voor jeugdbewegingen die niet terechtkonden op hun voorziene locatie in de Ardennen.

“Het is al het derde jaar op rij dat onze boeren zorgen voor opvang van jeugdbewegingen”, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Twee jaar geleden deden ze dat toen veel kampplaatsen in de Ardennen door de Afrikaanse varkenspest onbeschikbaar waren. Vorig jaar verhinderde de coronacrisis buitenlandse kampen en konden jeugdbewegingen terecht op Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven om op kamp te gaan. En ook dit jaar reageerden de boeren meteen op onze oproep voor nieuwe locaties na de watersnood in Wallonië, Limburg en Vlaams-Brabant.”

Massale belangstelling

Een van die boeren was José. Samen met Sara had hij al plannen om een kleine groep jongeren eens een keertje een kampplaats te bieden, maar intussen staan zijn weiden vol. “Toen Boerenbond de oproep deed, hebben we niet lang getwijfeld. Ik plaatste op Facebook een luchtfoto van de beschikbare terreinen en die werd de eerste dag meteen al 4800 keer gedeeld. In totaal beantwoordde ik 76 oproepen van jeugdbewegingen die op zoek waren naar een kampterrein. Ik belde meteen enkele jobstudenten om te komen helpen in de stal, zodat ik mij op de jeugdbewegingen kon concentreren. Na een verkennend bezoek door de leiding zijn hier intussen al vier jeugdbewegingen neergestreken.” Die zijn vol lof over de hulp die ze van José en zoon Michiel krijgen om hun kamp op korte tijd netjes te kunnen opzetten. En ook minister Dalle wist de inspanning van de boeren te waarderen. “Ik herinner me dat we een jaar geleden in Lennik ook op een weiland van een boer stonden die de jeugdbewegingen uit de nood hielp. De coronacrisis heeft het op kamp gaan niet makkelijker gemaakt. Vorig jaar was er meer ruimte nodig, dit jaar is er vooral nood aan een droge kampplaats. Ik ben blij dat we een beroep kunnen doen op de solidariteit van velen, en ik ben erkentelijk voor dit initiatief van Boerenbond. Dankzij de boeren kunnen deze jongeren toch op kamp gaan, en dat dan ook nog eens op prachtige terreinen.”

Meer informatie