Menu

Minister bezoekt Van Elven Agra

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel heeft vandaag een bezoek gebracht aan Van Elven Agra in Veerle-Laakdal. Het bezoek vormde de afsluiter van enkele bezoeken in het Merodegebied. Eerder in de ochtend bezoekt de minister, samen met Antwerps gedeputeerde voor plattelandsbeleid Kathleen Helsen, wijnmaker Ten Kapittelberg in Herselt en de abdijen van Tongerlo en Averbode.

Liesbet Corthout

Bij aankomst in Veerle-Laakdal kreeg minister Van den Heuvel eerst toelichting over het Europese project FABulous Farmers, waarbij onder andere De Hooibeekhoeve en agrobeheercentrum Ecokwadraat betrokken zijn. FABulous Farmers loopt in Vlaanderen, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en wil inzetten op functionele agro-bio-diversiteit. Gert Van de Ven van de Hooibeekhoeve: “We moeten de bodem goed soigneren. Dit project loopt tot 2023 en in die tijd willen we werken met het landschap. Reductie van gewasbeschermingsmiddelen is bijvoorbeeld een van onze streefdoelen. Een van de gebieden waar we aan dit project zullen werken, is de Merode.”

Minister Koen Van den Heuvel kreeg ook een korte rondleiding bij Van Elven Agra. Stefaan Van Elven en Nele Devoghel telen aardappelen, uien en wortelen die ze – behalve bij AVEVE en Carrefour – ook via een eigen hoevewinkel aan de man en vrouw brengen onder het motto ‘Vers van de boer’. Dee vernieuwde hoevewinkel met een ruime assortiment, zelfbediening en een elektronisch betaalsysteem kon op veel lof rekenen van de minister. “In de afgelopen maanden heb ik ontdekt dat de land- en tuinbouw het weliswaar niet altijd gemakkelijk heeft, maar dat er wel innoverend en vernieuwend wordt gewerkt. Ik zie daarbij een tendens naar meer verkoop in de korte keten, zoals hier. De Merode is een heel mooie streek. De laatste tien jaar is er veel veranderd, en ik ben onder de indruk van wat ik heb gezien. Ik ben blij dat de partners van de Merode de tendens naar meer van dit soort agro-ondernemingen stimuleren.”

  • Van Elven Agra teelt aardappelen, wortelen en uien.

  • De minister krijgt uitleg over het Europese project FABulous farmers.

  • Servais Verherstraeten, gedeputeerde Kathleen Helsen en minister Koen Van den Heuvel worden rondgeleid door Stefaan Van Elven en Nele Devoghel.

  • Uien, een van de producten van Van Elven Agra.

  • De minister doet aankopen in de hedendaagse hoevewinkel .

  • Het gezin van Elven en minister Van den Heuvel met de gekende aardappelzakken.

  • Het volledige team op de foto.

 

Enkele aankopen in de hoevewinkel mochten natuurlijk niet ontbreken. De minister vond het systeem van zelf afrekenen heel handig, en hielp meteen de gedeputeerde met haar aankopen.

 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: