Menu

Met '1000 aan de boerentafel'

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Boerenbond, bestaat 125 jaar. Daarom nodigen we vandaag 1000 consumenten uit in 20 verschillende landbouwbedrijven. "Een unieke kans, want de consumenten hebben de voeling met de landbouw een beetje verloren", meent voorzitter Piet Vanthemsche van de Boerenbond.

Een Antwerpse priester ontmoet in 1890 politicus Joris Helleputte. Daar begint de geschiedenis van Boerenbond, in een periode waarin de landbouw in Vlaanderen in diepe crisis zat. Er werden verschillende pogingen ondernomen om organisaties op te richten, maar Boerenbond wist als enige stand te houden. Ze zet zich in voor belangenbehartiging, samenwerking, kennisoverdracht en dienstverlening voor en tussen landbouwers, ook op internationale schaal.

"Op vandaag is er veel veranderd, " zegt voorzitter Vanthemsche. "Waar een landbouwer vroeger moest werken om te overleven, werkt hij nu om te leven. De armoede op het Vlaamse platteland is verleden tijd. We zijn geëvolueerd naar een landbouweconomie. En vandaag werkt slechts één tot twee procent van de bevolking nog in de land- en tuinbouw."

Omdat Boerenbond 125 jaar bestaat, gaan 1000 consumenten aan tafel bij een landbouwbedrijf. De consumenten krijgen eerst wat uitleg en een rondleiding. Daarna gaan ze samen met de landbouwers aan tafel. In de namiddag kiest elk bedrijf zelf een activiteit om met de groep te doen.

"We willen de consumenten tonen hoe landbouw vandaag in elkaar zit. We willen er ook op wijzen dat landbouw een heleboel functies vervult, zoals pedagogische activiteiten, toerisme, het garanderen van de biodiversiteit ...", aldus Vanthemsche.

Bekijk enkele sfeerbeelden

Deel deze pagina: