Menu

Meeste silomaïs rijp genoeg om te oogsten

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Op de proefvelden in het LCV-netwerk werden eind vorige week week opnieuw stalen genomen voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs. Het waren wellicht de laatste staalnames want de meeste proefpercelen zijn momenteel rijp, overrijp of al geoogst.

Hoewel er nog vrij veel hakselmaïs op het veld staat (voornamelijk in het westen van het land) is de meeste maïs nu meer dan rijp genoeg om te hakselen. In de praktijk wordt momenteel al vaak maïs met meer dan 38% (en zelfs 40%) drogestof ingekuild. Gemiddeld schommelde het drogestofgehalte van de resterende locaties in het LCV-netwerk op 7 september rond 32,5%. Dit lijkt op het eerste gezicht laag, maar je moet er wel rekening mee houden dat de rijpste percelen ondertussen zijn weggevallen uit de gemiddeldes. Op de resterende locaties evolueert het drogestofpercentage aan een 'normaal' tempo van ongeveer 2% per week.
De cijfers op het proefveld in Lendelede stegen de afgelopen week spectaculair met 6% en trekken het gemiddelde nog wat naar boven.

Deel deze pagina: