Menu

Meer met Afrikaanse varkenspest besmette everzwijnen gevonden in Duitsland

Terug naar Actualiteit
Sector: 
De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner meldde woensdag in een persbericht dat er vier positieve kadavers gevonden werden en één positief ziek everzwijn geschoten werd. Vrijdag werden er in Brandenburg nog meer gevallen bevestigd. De teller staat er nu op 13.

Sinds de vondst van het eerste positieve kadaver, vorige week, is een intensieve zoekactie gestart in de regio. Er werden nog verder 15 dode of ernstig zieke everzwijnen in het gebied getraceerd. De Duitse minister van Landbouw Julia  Klöckner meldde woensdag in een persbericht dat er vier positieve kadavers gevonden werden en één positief ziek everzwijn geschoten werd. Donderdag werd de vondst van een zevende geval gerapporteerd. Al deze dieren werden in hetzelfde gebied gevonden, op enkele kilometers van de Poolse grens.

In het gebied is jacht en recreatie momenteel verboden, om de everzwijnen niet dieper Duitsland in te jagen. Er wordt intensief gezocht naar kadavers, die vermoedelijk de komende dagen ook zullen worden gevonden. Er worden ook, net zoals in België, naarstig meer omheiningen geplaatst om de aangetaste populatie in het gebied en buiten de varkensbedrijven te houden. Alle geschoten en gevonden zwijnen uit het gebied worden getest in het lokale laboratorium, waarna de testresultaten bevestigd worden in het Friedrich-Loeffler-instituut, het nationale referentielab.

Zone 1: kerngebied, 3 km rond vindplaats eerste besmetting
Zone 2: zoekgebied, 15 km rond vindplaats eerste besmetting
Zone 3: gebied met verhoogde waakzaamheid, met zoeken naar kadavers en testen

Rond de plaats waar het eerste kadaver gevonden is, is een zone van 25 kilometer afgebakend, waar bovengenoemde maatregelen van kracht zijn. Deze zone zal naargelang van de vondst van verdere positieve dieren of kadavers, uitgebreid kunnen worden. In West-Polen blijft men verder positieve everzwijnen detecteren.

Het persbericht vermeldt verder dat er 41 varkenshouderijen in het afgebakende gebied zijn, waar de hoogste bioveiligheidsmaatregelen getroffen zijn. Op deze bedrijven bevinden zich meer dan 12.000 varkens. Ondanks het feit dat Afrikaanse varkenspest ongevaarlijk is voor mensen, zijn de gevolgen voor de Duitse en Europese varkensindustrie bijzonder groot.

Zes nieuwe gevallen

In Brandenburg, de Duitse deelstaat rondom Berlijn, zijn vrijdag nog eens zes nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd bij everzwijnen. Dat brengt het totaal er op dertien, meldt het Duitse ministerie van Landbouw vrijdag. De dieren werden ontdekt in het district Oder-Spree, nabij de Poolse grens. In het gebied ten zuiden ervan was het eerste geval opgedoken.

 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: