Van tegel naar egel

Meer grijs en minder groen

14 okt
Campagne 'Van tegel naar egel'

Op 8 oktober, bij de start van de Tuindagen in Beervelde, werd de campagne ‘Van tegel naar egel’ gelanceerd. Met deze campagne hopen initiatiefnemers Landelijke Gilden, Groen Groeien en AVBS de Vlaming bewust te maken van het aantal vierkante meters verharding in eigen tuin en willen ze helpen bij keuzes voor meer beplanting of waterdoorlatende alternatieven.

‘Vergrijzing’

Er liggen nogal wat tegels en klinkers in onze tuinen. Hierdoor kan het regenwater moeilijk in de bodem doorsijpelen. Hoog tijd om dit probleem breed aan te kaarten en de Vlaming op te roepen aan de slag te gaan in eigen tuin. Van in de stad tot op het Vlaamse platteland, de klimaatuitdaging leeft volop. ‘Van tegel naar egel’ sensibiliseert en inspireert om te ontharden. Op de website www.vantegelnaaregel.be vind je naast inspiratie en engagement ook de heuse tegelteller. Deze berekent hoeveel jouw ontharding je oplevert op het vlak van waterinsijpeling en biodiversiteit.

Particulier en professional

Niet alleen de tuineigenaar wordt aangesproken, de campagne richt zich ook op tuinaannemers. Als mede-initiatiefnemers van de Green Deal Natuurlijke Tuinen van het Departement Omgeving, neemt de professionele tuinsector de verantwoordelijkheid om mee te werken aan minder verharding in Vlaanderen. Tuinaannemers en siertelers zijn het best geplaatst om de tuineigenaars te adviseren over een tuininrichting met voldoende mogelijkheid tot waterinsijpeling, zonder daarbij te moeten inboeten aan comfort of onderhoudsvriendelijkheid. De campagne voorziet ook een opleiding voor geïnteresseerde en geëngageerde tuinaannemers.