Menu

Meer Beleverij op boerderijen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Uit onderzoek blijkt dat er een enorm groeipotentieel is voor plattelandsrecreatie. Veel boeren zijn het hiermee eens en zouden graag, naast hun hoofdactiviteit, starten met een agrorecreatief aanbod.

Jolien L’homme, medewerker Communicatie Innovatiesteunpunt

Een belevingsaanbod uitbouwen is een grote uitdaging op zakelijk en op persoonlijk vlak. Eind vorige maand vond in dat kader het slotmoment plaats van het project De Beleverij.

De Beleverij heeft dertien landbouwbedrijven begeleid met allerlei experts die hun kennis en ervaring doorgaven. Er was aandacht voor thema’s als de verzekering en de financiering. Maar ook de vragen waar de deelnemers zelf nog nood aan hadden kwamen aan bod.

Leren van elkaar

Er zat heel wat variatie bij de land- en tuinbouwers die deelnamen aan het project. De ene had al een idee, de andere had al een tijdje een nevenactiviteit. Gunther en Myriam De Brauwere hebben een biologisch gecertificeerde CSA-boerderij voor groenten en klein fruit, waar mensen zelf hun groenten komen oogsten. Maar ze willen nu ook starten met een nevenactiviteit. Gunther: “Het was zeer inspirerend dat de initiatieven en activiteiten van collega’s uit De Beleverij zo divers waren. Hierdoor konden wij ons idee verder uitschrijven en uitwerken naar een activiteit die haalbaarder was dan het idee waarmee we in het traject gestapt waren. Het was zeker een verruiming om twee jaar lang te kunnen nadenken met gelijkgestemden. We hebben veel feedback gekregen van collega’s die al een verbredingsactiviteit hebben op hun bedrijf.”

Ook Maarten D’hondt van de vzw Kemp heeft veel opgestoken. De vzw wil het Kempens schaap in stand houden en promoten. Door de schapen te laten grazen doen ze onder andere ook op een ecologisch verantwoorde manier aan landschapsbeheer, maar ze wilden eveneens starten met een nevenactiviteit: “We hebben veel inspiratie en  ideeën gehaald bij de andere deelnemers. Ook de inspiratiereizen die we maakten naar onder andere Nederland hebben ons veel wijzer gemaakt. Daarnaast kregen we veel praktische informatie over omgaan met klanten, verzekeringen, prijsbepaling …”

Expertise delen

De deelnemers werden begeleid en bijgestaan door experts op meerdere gebieden. Tijdens de bijeenkomsten, die telkens plaatsvonden op een deelnemend bedrijf, hadden vaste thema’s: vergunningen, financiering, verzekeringen … Tijdens individuele coaching kregen de deelnemers onder andere hulp van Innovatieconsulent Patrick Pasgang bij het opstellen van een businessplan. Gunther: “Patrick gaf ons meteen informatie over de instanties die we eventueel konden of moesten aanspreken.” De deelnemers leerden ook filmen met hun smartphone en kregen allerhande tips. Om hen alvast op weg te helpen, schakelde De Beleverij een professionele drone-cameraman in om beelden te maken op de bedrijven.

Hulp nodig?

Wil je starten met een rendabele bijkomende activiteit op de boerderij? Wil je groepen of scholen ontvangen, recreatie organiseren, logies aanbieden, een terras aanleggen, groene zorg aanbieden? Of wil je gewoon even overleggen wat de diverse mogelijkheden zijn? Patrick Pasgang van het Innovatiesteunpunt kan je hierbij helpen met raad en daad.

Je kunt contact opnemen met Patrick via 016 28 61 38, 0473 86 00 16 of patrick.pasgang@innovatiesteunpunt.be.

>> Meer over de Beleverij

De Beleverij is een PDPO III-project met Rurant als trekker, het Innovatiesteunpunt als bedrijfsontwikkelingsexpert en Boerenbond als mobilisator. De Beleverij wil het belevingsaanbod op boerderijen uitbouwen, de zelfredzaamheid van de boerenbedrijven versterken en het draagvlak voor landbouw in het algemeen vergroten.

Meer info? Laura van Selm, coördinator Streekprojecten Rurant (014 85 27 07 of laura.vanselm@rurant.be)

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: 
Sector: