Menu

MCC en Comité du Lait hebben goed gewerkt

Terug naar Actualiteit
Sector: 
MCC en Comité du lait kregen hun rapport en dat ziet er goed uit. De melkanalyses werden correct uitgevoerd. ...

ILVO

Melkcontrolecentrum-Vlaanderen en het Comité du Lait controleren de kwaliteit van de rauwe melk, als basis voor een correcte prijsberekening van de melk. De eenheid Technologie en Voeding van het ILVO en het CRAW-DVP begeleiden deze werking. Om de samenstelling van de melk te kennen, wordt het vet- en eiwitgehalte bepaald. De kwaliteitscontrole van de melk gebeurt door het kiemgetal (bacteriologische kwaliteit), het celgetal (uiergezondheid), de zichtbare zuiverheid en het vriespunt te bepalen. Als melk de wettelijke kwaliteitsnormen niet haalt, worden er strafpunten toegekend die resulteren in een afhouding bij de maandelijkse betaling van de geleverde melk. Herhaaldelijke overschrijding kunnen leiden tot een leveringsverbod. Wanneer remstoffen aangetroffen worden bij het opsporen van antibiotica wordt bovendien onmiddellijk een opschorting van de leveringen opgelegd tot de melk opnieuw aan de norm voldoet.

Uit de vergelijkende nationale onderzoeken van ILVO en CRAW in 2018 voor de samenstellingsparameters en alle kwaliteitsparameters van de melk blijkt nogmaals de goede werking van MCC en Comité du Lait als solide partners voor de zuivelsector. 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: