Menu

MBBR haalt nitraten uit oppervlaktewater in Staden

Terug naar Actualiteit
Regio: 
De land- en tuinbouwsector levert heel wat inspanningen om de nitraatdruk in beken beperkt te houden. Maar hoe goed iedere individuele landbouwer ook zijn best doet, weers- en dus ook groeiomstandigheden hebben we niet in de hand. Bovendien blijft er na het teeltseizoen wel altijd wat nitraat achter in de bodem. Als het regent en velddrainages beginnen met werken, is er altijd een risico dat er nitraat mee met het drainagewater in de gracht terechtkomt.

Ann-Sophie Decroos, regioconsulent

MBBR als oplossing

MBBR, de afkorting voor Moving Bed Bio Reactor, is een principe van waterbehandeling waarbij nitraten aanwezig in het drainagewater door micro-organismen worden omgezet in luchtstikstof. Dit is een gekende waterzuiveringstechniek, maar de uitdaging om dit toe te passen op drainagewater is groot. Zo moest er een antwoord gevonden worden op volgende uitdagingen:

  • Het debiet van het drainagewater wordt bepaald door neerslagoverschot en kunnen we dus niet sturen;
  • De omzetting van nitraat naar luchtstikstof door bacteriĆ«n gaat makkelijk vanaf een watertemperatuur van 12 °C. Afgelopen twee winters hebben we temperaturen van drainagewater gemeten tot 4 °C;
  • Naast een punt waar drainage in de beek terechtkomt, is er geen stopcontact om alles te laten werken.

MBBR in Luikbeek in Staden

De eerste versies van de MBBR werden vorig jaar al uitgetest op locaties in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Met de verworven ervaring ontwierp men de MBBR voor Staden. Eind september werd de installatie geleverd. Begin oktober werd ze opgestart. We kijken hoopvol uit naar het komende drainageseizoen om de werking van de MBBR te kunnen opvolgen. We duimen alvast voor een goeie werking.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: