Menu

Marktcommentaren week 22

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Elke week bespreken we de marktprijzen uit twee sectoren. Via www.boerenbond.be/markten vind je alle recente marktprijzen. Je kan er eenvoudig zelf overzichten maken van een periode die je kiest. Deze week geven we commentaar bij de prijzen van aardappelen en zuivel.

François Huyghe, economisch adviseur en Roel Vaes, adviseur Rundvee, Studiedienst Boerenbond

Aardappelen | Vaste stemming

Voor bintje met minimaal 335 g onderwatergewicht en maximaal 15% drijvers, voldoende grofte en een goede bakkwaliteit wordt 25 tot 30 euro per 100 kg betaald (bron: PCA). De hoogste prijzen worden betaald voor bintje met de schilbedrijven als bestemming. Er is weinig vraag naar bintje voor de verwerking. Over het algemeen is de marktstemming vast.

Voor Fontane met minimaal 60% in de sortering +50 mm en minimaal 360 g onderwatergewicht, wordt 30 tot 32 euro per 100 kg betaald (bron: PCA). De prijs voor Challenger bedraagt meestal 30 euro per 100 kg (bron: PCA).

Meerdere verwerkers blijven actief of zijn terug op de markt. De marktstemming is eveneens vast tot stijgend. Voor Fontane werd de kaap van 30 euro per 100 kg overschreden.

Op het terrein zien we dat de opkomst vrij onregelmatig is, met grote verschillen in functie van de streek.

Wallonië heeft de voorbije weken duidelijk meer regen gekregen dan Vlaanderen, met gebieden waar het nauwelijks geregend heeft en de grond er bijzonder droog bij ligt. Het koude weer in mei heeft zeker invloed gehad op de opkomst.

Intussen worden ook al vroege aardappelen verhandeld. Op 20 mei bedroeg de gepondereerde prijs voor vroege handgeraapte aardappelen op de REO Veiling 90 cent per kg. Er werd 12 ton aangevoerd (bron: PCA)

 

Zuivel | Meestal stabiele prijzen

De prijzen van de meeste zuivelproducten blijven stabiel. De officiële Belgische noteringen voor boter, mageremelkpoeder en vollemelkpoeder bedragen concreet respectievelijk 4312 euro/ton, 2064 euro/ton en 3047 euro/ton. De kaasprijs is licht gestegen tot 3375 euro/ton.

De veiling van Fonterra noteerde negatief (-1,2%), vooral door gedaalde boter- en vollemelkpoederprijzen. De boterprijs noteerde 3,2% lager op 5297 dollar/ton, die voor vollemelkpoeder 2,1% lager op 3180 dollar/ton. De prijs voor mageremelkpoeder bleef relatief stabiel op 2529 dollar/ton (+0,5%). De prijzen voor cheddar zijn wel sterk gestegen tot 4851 dollar/ton (+15,2%). De verhandelde volumes waren met 15.510 ton eerder beperkt.

De melkprijs op de DCA-spotmarkt noteerde vorige week stabiel op 31,50 euro/100 kg. De prijzen van de Belgische melkerijen blijven stabiel tot licht dalend.

 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: 
Sector: