Menu

Terug naar Actualiteit >Maatregelen vogelgriep versoepeld voor hobbyhouders

Alle regio's

Vrijdagmiddag werden de meeste maatregelen tegen de vogelgriep opgeheven voor pluimvee en vogels van hobbyhouders, duiven en struisvogels. Professionele pluimveehouders moeten nog even geduld oefenen. Net als in november, toen de eerste maatregelen werden opgelegd, is het risico voor professionele bedrijven nog te groot.

Minister van Landbouw Borsus wil zowel de hobbyhouders als professionele (pluimvee)houders bedanken voor hun medewerking bij het goed toepassen van de maatregelen. "Dankzij deze maatregelen zijn we erin geslaagd de verspreiding van vogelgriep op hobbyhouderijen en professionele bedrijven te vermijden. Toch blijft waakzaamheid geboden. Een risico-analyse toont aan dat het opheffen van de afschermplicht in de professionele pluimveesector nog niet mogelijk is."

Wat is de stand van zaken? 

In ons land zijn in februari drie besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: een bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en twee bij wilde vogels in Oud-Heverlee en Huldenberg. De laatste besmetting dateert al van drie weken geleden. Ook in de buurlanden evolueert de situatie gunstig. Dit wijst erop dat er heel wat minder vogelgriepvirus circuleert bij wilde vogels. De kans op besmetting van vogels in gevangenschap is daardoor voldoende afgenomen om de meeste voorzorgsmaatregelen bij hobbyhouders te laten vallen.

Wat verandert er voor hobbyhouders?

  • Hobbyhouders moeten hun pluimvee en vogels niet meer verplicht afschermen. Het FAVV raadt deze beschermingsmaatregel nog wel sterk aan, zeker in de buurt van waterplassen of waterlopen waar de kans groter is, dat nog besmette wilde vogels aanwezig zijn.
  • Het risico van vogelgriepvirus is immers nog niet helemaal verdwenen. Hobbyhouders zijn daarom ook nog steeds verplicht om hun dieren binnen of afgeschermd te voederen en te drenken.
  • Alle verzamelingen van pluimvee en vogels (tentoonstellingen, prijskampen, verkopen, beurzen …) inbegrepen de trainingsvluchten en wedstrijdvluchten met duiven inbegrepen, kunnen opnieuw plaatsvinden onder de gebruikelijke voorwaarden: toestemming van de burgemeester, controle door een dierenarts en bijhouden van een lijst met deelnemende houders.
  • Ook zijn hobbyhouders opnieuw toegelaten op openbare markten. Zoals steeds, moeten de aangeboden dieren in de tien dagen voordien opgesloten of afgeschermd gezeten hebben.
  • Het jagen met roofvogels blijft nog steeds verboden. Bij dit type activiteit is het risico op besmetting door wilde vogels nog steeds te groot.

Wat verandert er voor professionele houders?

  • Bij professionele pluimveehouders wordt de afschermplicht voorlopig nog behouden. Een uitzondering wordt gemaakt voor houderijen met loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes …). Hier is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden. Net zoals bij hobbyhouders, moeten ook deze houders hun vogels nog steeds binnen of afgeschermd voederen en drenken.

Het FAVV evalueert de situatie in België en in de buurlanden dagelijks. Als de gunstige situatie van vandaag aanhoudt, dan is het volledig opheffen van de ophokregeling eventueel vóór 10 april mogelijk.

Een volledig overzicht van de maatregelen vind je op de website van het FAVV

Lees ook het onderwerp 'Vogelgriep: wat moet je weten?'