gbbg

Libramont, de landbouwbeurs voor iedereen

Van vrijdag 26 tot en met maandag 29 juli vindt de beurs van Libramont plaats. Met meer dan 200 grote en kleine evenementen biedt de beurs voor elk wat wils: van kinderen die diertjes willen aaien op de kinderboerderij over paardenliefhebbers tot professionals die met een strakke focus een bepaald parcours voor ogen hebben. Ook dit jaar zullen de Macanic Show en de vele prijskampen ongetwijfeld de kenners plezieren.

“De toekomst is onzeker. Er is de impact van de klimaatverandering. Opeenvolgende schokken zoals de covid-pandemie, de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de constatering dat Europa niet meer autonoom is op het vlak van industrie, energie, veiligheid en voedsel … Het is een angstwekkende context, maar de landbouw heeft oplossingen. Het is onze taak om die oplossingen te tonen”, aldus Natacha Perat, directeur van de Libramont-beurs tijdens de voorstelling. “De kracht van Libramont is dat alle schakels van de keten aanwezig zijn, met duizenden consumenten die producenten ontmoeten. Iedere schakel heeft zijn rol te spelen in het imago dat de sector zichzelf kan geven”, meende Perat. Dit jaar zal dit voor de 88ste keer zo gebeuren. De organisatoren hebben overduidelijk veel liefde voor het Belgisch witblauw, een ras dat via het in stand houden van grasland veel koolstof in de bodem opslaat.

Zuivelsector en diergezondheid

Voor wie niet de tijd heeft om alle bijna 700 exposanten met een bezoek te vereren heeft de beurs een aantal polen en parcours voorzien die toelaten het bezoek te organiseren volgens de persoonlijke interesse. Zo is er de pool ‘zuivelsector en diergezondheid’, met zwaartepunt in hal 1. Daar bevinden zich de standhouders gespecialiseerd in onder meer melkapparatuur, fokuitrusting, genetica en vergisting. Onder de pool en het parcours ‘innovation & smart farming’ vind je dan weer de innovaties gebundeld. In hal 1A bevinden zich een twintigtal Waalse en internationale ondernemingen die hun digitale oplossingen voor professionelen laten zien. Biologische landbouwers kunnen dan weer hun hartje ophalen op het parcours ‘biologische landbouw.’ Die sector is in Wallonië ondertussen goed voor 10% van de landbouwgrond en één op acht boerderijen. 

Een andere nichemarkt die elk jaar groeit is die van de wijnbouw, zowel in Wallonië als Vlaanderen. Het is een trend die ook de organisatoren van de beurs van Libramont niet is ontgaan. Op zondag 28 juli organiseren ze daarom een aantal korte seminaries over de sector met onder andere  sessies over etikettering, consumptietrends of hoe trekpaarden hun rol kunnen spelen in wijngaarden. Verschillende exposanten uit de sector zullen er hun uitrusting en producten voorstellen.

Tot slot zijn er vrijdag prijskampen voor Blonde d’Aquitaine, Limousine, Montbéliarde en Holstein en op zaterdag voor het witblauw mixte ras, Charolaise en Belgisch witblauw. Zaterdag zijn er prijskampen voor schapen en zondag voor paarden. Het volledige en gedetailleerde programma vind je op www.foiredelibramont.be.

Mecanic Show

Voor wie zich maar al te graag vergaapt aan de nieuwste mechanisatie is de Mecanic Show een must. Nieuwe technologieën, een groter comfort en betere kwaliteit van het werk waren enkele van de belangrijkste selectiecriteria voor de leveranciers om toegang te krijgen tot de ring. Zo stelt Bridgestone een nieuwe band voor die al voor een aanzienlijk deel gemaakt is uit plantaardige in plaats van fossiele grondstoffen. De absolute blikvanger wordt wellicht de Monarch MK-V, een 100% elektrische tractor van 70 pk, met een batterij die 14 uur autonomie biedt en volledig opgeladen is in zes uur. De tractor kan ook volledig autonoom opereren, waarbij één operator verschillende tractoren kan controleren. Ecorobotix zal op de beurs zijn ARA-sproeier demonstreren die een ultragerichte toepassing van fungiciden, herbiciden, insecticiden en meststoffen mogelijk maakt. Op een werkbreedte van 6 meter bevinden zich 156 sproeikoppen op een afstand van 4 cm. De ARA kan elke plant afzonderlijk onderscheiden en behandelen, of het nu om gewas of onkruid gaat. “Volgens de fabrikant is de investering terugverdiend op vier jaar tijd door de forse reductie in fotyproducten”, aldus de beursorganisator.

De presentatie van deze en andere vernieuwende machines vindt plaats in de Grote Ring van vrijdag tot zondag om 13.30 uur en op maandag om 11.45 uur.

Demo Forest

In de even jaren organiseren de organisatoren van Foire de Libramont ook Demo Forest. Dit jaar vindt die plaats op 30 en 31 juli in de bossen van Bertrix, telkens van 9 tot 18.30 uur. Deze demonstratiebeurs van bosbouwtechnieken vindt plaats op een terrein van 120 ha met 160 exposanten langs een parcours van 4,9 km. Het is een echte demonstratiebeurs waarbij bezoekers de vele bosbouw en houtverwerkingstechnieken live aan het werk kunnen zien in praktijkomstandigheden. “Daarmee zijn we uniek in Europa. De meeste tentoonstellingen zijn statisch, maar hier zie je de praktijk”, aldus Natacha Perat. Tickets voor Demo Forest kosten 16 euro in voorverkoop voor een volwassene en 20 euro aan de kassa.

Libramont praktisch

Locatie: Libramont-Chevigny ligt in de provincie Luxemburg. Ga je met de trein, dan kan je op vertoon van je toegangsticket gratis gebruikmaken van de TEC-bus naar het beursterrein. Kom je met de auto dan is er een parking op de Route de Neufchâteau of langs de N89.

Openingsuren: de beurs is elke dag open van 9 tot 18.30 uur. Tot ten laatste 18 uur worden bezoekers toegelaten. 

Tickets: de organisatie vraagt expliciet om je ticket vooraf aan te schaffen. Dat kan op de website van de beurs. Wie voor 22 juli zijn ticket koopt, betaalt 16 euro voor een dagticket voor een volwassen bezoeker. Na 21 juli wordt dat 18 euro. Aan de ingang betaal je 20 euro. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar is het 3 in voorverkoop en 5 euro aan de deur. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis binnen. Een abonnement voor vier dagen kost 54 euro in voorverkoop. Opgelet, aan de ingang kan je enkel met de kaart betalen en het is er ook niet mogelijk om geld af te halen. Zorg er dus voor dat je voorbereid bent. 

Meer info: www.foiredelibramont.be/nl

Libramont in cijfers

• 88ste editie;

• 200.000 bezoekers en 700 exposanten;

• 4 dagen;

• 30.000 volgers op sociale media;

• 10 ha aan standruimte;

• Exposanten uit twaalf landen, drie op vier is Belgisch;

• 4000 merken.