Landbouwverkeer en verkeersveiligheid in de Westhoek

20 oktober 2022

Leaderproject ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’ wil wederzijds respect creëren tussen de chauffeur van landbouwvoertuigen en de andere weggebruikers. Hiervoor hebben we binnen dit project verschillen doelgroepen en bijbehorende pakketten uitgewerkt. Ben je geïnteresseerd? Laat het dan zeker weten!

Een groep leerlingen ontvangen

Sinds dit jaar zijn er heel wat vierde-, vijfde- of zesde leerjaren van het basisonderwijs langsgegaan op een landbouwbedrijf in de Westhoek. Dat gebeurde al in Leisele, Passendale, Elverdinge, Wijtschate, Westouter, Dranouter, Roesbrugge … Men ging er aan de slag om hen kennis te laten maken met het landbouwverkeer. Hoe breed is een plattelandsweg? Hoe breed is een tractor? Wat zie je als je in een tractor zit? Wat is de dode hoek? Hoe groot is een draaicirkel van een ploeg? Dit komt allemaal aan bod in het lessenpakket. Je hoeft de informatie dus zeker niet zelf te formuleren of uit te werken. Daarnaast is er ook heel wat materiaal beschikbaar. Zo kunnen de leerlingen met VR-brillen en een speelmat met miniaturen aan de slag in hun klas. Ze leren dat afstand houden en oogcontact zeer belangrijk zijn. Zie je het zitten om de school in jouw buurt (in de Westhoek) te ontvangen en hier kennis mee te laten maken? Laat het ons dan zeker weten!

Doelgroep landbouwers

Ook voor de landbouwers zijn er interactieve informatievergaderingen voorzien. Naast de actuele verkeerswetgeving komen ook verkeersveiligheid en arbeidsveiligheid aan bod. Zonnebeke, Langemark en Ieper gingen hiermee al aan de slag. Wil je met jouw bedrijfsgilde dit ook organiseren? Laat het ons dan weten en we zoeken een locatie waar we wat materiaal kunnen overlopen om zo de theorie in de praktijk te kunnen zien.

Doelgroep recreanten

Ten slotte komen ook de plattelandsbewoners aan bod. We stonden reeds met materiaal op de Dag van de Landbouw en gaven daar duiding over de dode hoek. Vanaf maart trachten we een volledig uitgewerkte stand met beeld ter beschikking te stellen. Heb je een evenement waar het thema landbouwverkeer bij past? Neem contact met ons op.

Het project kwam tot stand met financiële steun van Leader West-Vlaanderen en de Provinciale Landbouwkamer en met bijdrage van diverse partners zoals Innovatiesteunpunt, Plattelandsklassen, VTI Poperinge, Prevent Agri, KLJ & Groene Kring, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), Westtoer, Inagro-landbouweducatie en Landbouw-Service (loonwerkers).

Meer info