Menu

Landbouwminister bezocht bedrijven en kondigt steun voor onderzoek aan

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Kersvers minister van Landbouw Koen Van den Heuvel zette zijn eerste stappen in de sector door vijf innovatieve landbouwbedrijven te bezoeken. Hij maakte daarbij ook bekend dat er 1,75 miljoen euro vrijmaakt voor VLIF-omkaderingssteun die innovatieve onderzoekstechnieken ondersteunt.

Nele Kempeneers

BelOrta, bloemenkwekerij Scheers, melkveebedrijf De Hoeve, Raf Patat en de Hooibeekhoeve proberen elk op hun eigen manier uitdagingen om te zetten in kansen. De minister ging samen met hen dieper in op thema’s als rentabiliteit, innovatie, klimaat en samenwerking. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker en ondervoorzitter Eric Van Meervenne ontmoetten de minister bij bloemenkwekerij Scheers.

Van den Heuvel was onder de indruk van het ondernemerschap van Wim Scheers, die op zijn achttiende in het bedrijf stapte en sindsdien voluit gaat voor innovatie en duurzaamheid. Denk daarbij aan natuurlijke gewasbescherming, ledverlichting, wkk’s, een rozenautomaat, afvalblaadjes als voedsel voor giraffen uit de zoo …

(lees verder onder het fotoalbum)

  • Het eerste bedrijf dat minister Van den Heuvel bezocht was BelOrta in Sint-Katelijne-Waver.

  • Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker en minister van Landbouw Van den Heuvel in gesprek met Wim Scheers.

  • Ook ondervoorzitter Eric Van Meervenne was erbij.

  • Minister Van den Heuvel: "Ik heb enorm veel respect voor jonge ondernemers als Wim Scheers die willen investeren in deze mooie maar harde sector."

  • De minister op melkveebedrijf De Hoeve in Pulle.

  • Daar had hij een gesprek met Jef, een jonge landbouwer die mee stapte in het melkveebedrijf van zijn ouders.

Innovatie in land- en tuinbouw stimuleren

De minister was erg geïnteresseerd en onder de indruk van de inzet van alle (jonge) land- en tuinbouwers: "Ik heb enorm veel respect voor jonge ondernemers als Wim Scheers die willen investeren in deze mooie maar harde sector. Ik weet dankzij mijn politieke carrière wat hard werken is, maar dit is echt 7 op 7, en extra hard werken op feestdagen. Het is super hoe jonge land- en tuinbouwers steeds blijven innoveren en uitdagingen omzetten in kansen."

Dat hij wil meewerken aan innovatie en ondernemerschap zette de minister ook in daden om, want hij kondigde aan dat er 1,75 miljoen euro vrijmaakt zal worden voor VLIF-omkaderingssteun die innovatieve onderzoekstechnieken ondersteunt. “Die steun maakt het voor de praktijkcentra mogelijk om voor actuele problemen en noden in de sector een oplossing te zoeken. Ze hebben tot doel de innovatie in de land- en tuinbouw te stimuleren en een voortrekkersrol te spelen op het vlak van duurzame vernieuwende teelttechnieken en -toepassingen om op die manier de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen”, zegt Koen Van den Heuvel.

“Niet alleen energiezuinige investeringen zijn broodnodig, de oplossingen moeten ook rendabel en duurzaam zijn”, aldus de minister. “Praktijkcentra vormen daarin een voortrekkersrol, maar de landbouwbedrijven hebben ook de financiële middelen nodig om deze investeringen te volbrengen. De toekomst zal klimaatslim zijn. In het kader van de klimaatuitdaging bekijk ik de mogelijkheid om landbouwers nog beter te ondersteunen via klimaatscans en investeringssteun zodat iedereen het traject naar energieneutraal ondernemen kan verderzetten.”