Menu

Kunstwerk symboliseert fierheid tuinders op aardbei

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Op de rotonde Loenhoutseweg-Hinneboomstraat in Hoogstraten werd vrijdagavond het cortenstalen kunstwerk in 3D ‘De Aardbei’ officieel onthuld. Het artistieke werk, dat 3 ton weegt en 6 meter boven het niveau van de weg uitsteekt, is een eerbetoon van de tuinders voor de vrucht die in de regio voor heel wat werkgelegenheid zorgt.

Tuinbouw

Op de hoofdinvalsweg vanaf de snelweg E19 passeren dagelijks honderden auto’s, vrachtwagens, fietsers ... Vanaf nu zal men weten wat ze in Hoogstraten kunnen vinden: aardbeien. Het idee voor het kunstwerk komt van aardbeiteler Luc Bogaerts uit Loenhout, bestuurslid van de Aardbeikring Antwerpen. “Ik kom hier elke dag voorbij als ik naar Coöperatie Hoogstraten rijd”, zegt Luc. “Een kunstwerk in de vorm van een aardbei op deze plaats vond ik wel passen.” Luc liet zijn idee verder uitwerken door zijn geestesgenoot Jos Cools uit Meer.

Mooie samenwerking

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker was blij om het monument mee te mogen onthullen. “Het verwijst naar de fierheid op jullie product, de mensen die het voortbrengen en de regio. Maar ik ben nog meer gecharmeerd door het feit dat dit kunstwerk tot stand is gekomen op initiatief van onze tuinders. Kempenaars zijn in het bijzonder gericht op samen ondernemen. Dat zie je ook in dit beeld. Het is die geest en spirit van samenwerken, van coöperatie die ik ook voel elke keer als ik hier in de Noorderkempen en bij Coöperatie Hoogstraten kom.”

Geen kortstondig genot

Tinne Rombouts, burgemeester van Hoogstraten, zei dat ze al bijzonder veel positieve reacties kreeg op het kunstwerk. “Dat betekent dat de initiatiefnemers heel goed werk geleverd hebben. Maar ook dat de inwoners van Hoogstraten waarderen dat de aardbei ervoor gezorgd heeft dat de naam van hun stad wijd en zijd bekend is. Vroeger werden aardbeien op schilderijen wel eens afgebeeld als een ‘kortstondig genot’, maar dat is hier zeker niet het geval. Zo’n 200 bedrijven halen er een inkomen uit.”

Burgemeester geridderd

Via Coöperatie Hoogstraten worden jaarlijks ruim 30 miljoen kg kwaliteitsaardbeien verhandeld. Het kunstwerk kwam tot stand met de steun van onder meer VITO Hoogstraten,

Coöperatie Hoogstraten, architectenbureau Blockx en de Stad Hoogstraten. Luc Bogaerts onthulde het kunstwerk samen met voorzitter Sonja De Becker, burgemeester Tinne Rombouts (CD&V) en Dirk Van den Plas, voorzitter van Coöperatie Hoogstraten. Daarna werd burgemeester Rombouts nog geridderd door de Ghesellen van de Aardbei, waarbij ze moest beloven altijd voor de aardbei te ijveren.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: