Kris Heirbaut en Ginny Demeulemeester zijn zonet uitgeroepen tot ‘dé Klimaatkoploper 2023’.  Dat gebeurde tijdens een feestelijke klimaatavond. Boerenbond, Cera & KBC schuiven met trots dit voorbeeldbedrijf naar voor.  Als ambassadeur van de sector zal het landbouwkoppel de komende jaren dé stem van de sector worden op vlak van klimaat.   

Boerenbond, Cera en KBC gingen begin 2023 op zoek naar ‘Dé Klimaatkoploper 2023’.  Het doel: een mondige land- of tuinbouw(st)er te vinden die actief en gedreven werkt rond en met het klimaat. Een koplop(st)er die een echte voortrek(st)ker is en graag de klimaatstem van de Vlaamse landbouwers wil zijn. Uit alle kandidaten koos een vakjury 5 finalisten:    Nele Devoghel (Laakdal), Mark Nickmans (Halen), Jos Depotter (Koksijde), Karel D’Hooghe (Zele) en Kris en Ginny Heirbaut-Demeulemeester (Temse). Op basis van de stemmen van een vakjury én het grote publiek trokken Kris en Ginny aan het langste eind. Zij zijn dus Dé Klimaatkoploper. 

Kris & Ginny runnen samen een melkveebedrijf in Temse, waar ze volop inzetten op diversificatie.  Zo doen zij naast de melkveehouderij ook aan algenkweek, koolstofopslag en agroforestry én baten ze een hoevewinkel uit. Het koppel heeft een duidelijk klimaatdoel: een toekomstbestendig landbouwbedrijf met een beperkte milieu-impact.  

Wat doen Kris en Ginny op klimaatvlak?

  • Carbon Farming of koolstoflandbouw. Een deel van hun akkerland heeft het koppel omgezet in een permanente teelt van grasklaver met kruiden. De koeien worden acht uur per dag beweid. De geteelde grassen, klaver en kruiden voorzien de koeien van een rantsoen dat van nature uit voldoende eiwitten, mineralen en vitamines bestaat. 
  • De mengteelten hebben geen sproeistoffen en geen kunstmest nodig. Op een ander perceel doen ze aan agroforestry. Over drie rijen verspreid capteren 175 bomen heel wat koolstof. Tussen de rijen staan er voedergewassen. 
  • Jaarlijks compenseren ze op die manier 34 ton CO2. Ook de CO2 die vrijkomt bij de motor van de pocketvergister wordt opgevangen en aangewend als grondstof voor de algenproductie. Deze algen vormen een bron van voor de mens eetbare plantaardige eiwitten. 
  • De pocketvergister beperkt de methaanuitstoot van de mest en zet deze om in en levert groene stroom die gebruikt wordt voor de andere bedrijfsactiviteiten. Zo wordt de elektriciteit onder andere gebruikt voor de productie van hoeve-ijs die in de korte keten in de eigen hoevewinkel wordt verkocht.

 

Bekijk hieronder enkele foto's van de prijsuitreiking.