Korteketenautomaten in Diest

2 juni 2022

Nog snel een lokaal stukje vlees of groenten en fruit uit de streek kopen? Het kan tot en met augustus aan de nieuwe korteketenautomaten aan cultureel centrum Den Amer in Diest. Buurtbewoners kunnen er de klok rond terecht voor verse lokale producten zoals groenten, fruit, appelsap, varkens- of rundsvlees.

Achter het initiatief zit Landbouwraad Diest. Met het voornemen om de landbouwers uit de regio weer zichtbaar te maken in en om de stad, werd een eerste brainstorm georganiseerd. “Enkele collega’s uit de groepen hadden reeds al positieve ervaringen met de verkoop via een eigen hoeveautomaat”, vertelt Tom Vermeiren, voorzitter van de raad. “Met hun expertise als basis wilden we met gebundelde krachten nieuwe klantengroepen aanspreken op een sociaal knooppunt in de stad.”

Over mogelijkheden en knelpunten werd informatie ingewonnen via Steunpunt Korte Keten. Een goedgekeurd projectvoorstel via Leader Vlaams-Brabant bracht het initiatief in een stroomversnelling. “Door samen te werken kunnen we een breed assortiment aanbieden aan de mensen uit de buurt”, vertelt Tom. “Door hyperlokaal af te zetten, kunnen we onze verse producten van diverse kwaliteit in de buurt vermarkten aan een eerlijke prijs.”

Het project werd gelanceerd tijdens een korteketenmarkt op 22 mei. Inwoners konden er kennismaken met de landbouwers en streekproducenten uit hun streek. Proevertjes en ambiance deden de rest.

Vzw Koked, de juridische structuur waarin de landbouwers hun samenwerking hebben ondergebracht, wil vooral de bewustmaking over lokale voeding stimuleren. “Aan de hand van enkele welgemikte communicatiecampagnes met de boer aan het woord, willen het verhaal van de landbouw aan een breed publiek blijven vertellen”, lichtte schepen van Landbouw Monique De Dobbeleer de ambities verder toe.

Bart Thoelen, Steunpunt Korte Keten