korte keten

Korte keten gaat circulair

6 december 2023

Ook boeren maken zich grote zorgen om de klimaatopwarming. Steeds meer korte ketenondernemers zoeken naar manieren om verspilling te vermijden door van overschotten en restproducten een nieuw waardevol product te maken.

Deze boeren willen, samen met de consument, goede landbouwproducten van de afvalberg redden. Dat vergt veel creativiteit en inzicht in wat de markt wil. Daarom werkten het Steunpunt Korte Keten samen met Boerenbond en Ferm een praktisch werkboek uit. Een nuttig instrument voor de ondernemer die het circulaire spoor wil onderzoeken.

Ons Dagelijks Groen fermenteert het teveel aan groenten om ze zo van een langere bewaartijd te verzekeren. Sonja Moens: “Bij een overvloedige oogst van verschillende groenten tegelijk is ons aanbod te groot en krijgen we het niet tijdig verkocht. Daarom zochten we naar een manier om voedsel- en energieverspilling te vermijden. We begonnen groenten te fermenteren en dat viel in de smaak bij onze klanten. Samen met de klant zorgen we ervoor dat er minder verloren gaat.”

Ons Dagelijks Groen is maar één voorbeeld. Zo maken de Boskeshoeve,  Het Nijswolkje en het Catharinadal van melkwei -  die anders gewoon via de mestkelders wegstroomt -  unieke duurzame producten zoals weisoep, weibier en weizeep. Ze wonnen hiermee de korte keten award ‘Steunpunt Korte Keten, van restproduct tot nieuw volwaardig product’. Het Steunpunt Korte Keten wil nog meer korteketen-landbouwbedrijven inspireren om circulair te ondernemen en kan hen daarbij begeleiden.

Werkboek ‘Circulair en duurzaam handelen in de korte keten’

“De ondernemers moeten natuurlijk uit de kosten komen en het nieuwe product vlot kunnen verkopen aan een eerlijke prijs”, zegt Ann Detelder, manager van Steunpunt Korte Keten. “Anders is dit geen duurzame oplossing. Ook het Steunpunt vindt het erg belangrijk om verspilling te vermijden want voedsel produceren kost veel energie, water en grondstoffen. Daarom helpen wij bedrijven met advies op maat. Recent werkten we, samen met Boerenbond, een praktisch werkboek uit. Een nuttig instrument voor de ondernemer die het circulaire spoor wil onderzoeken.”

Het Steunpunt Korte Keten begeleidt boeren die rechtstreeks aan de consument verkopen. Korteketenboeren kunnen er terecht voor vorming, advies, informatie, begeleiding, groepsaankopen, bedrijfsbezoeken, en belangenbehartiging. Het steunpunt is in Vlaanderen het eerste aanspreekpunt voor land- en tuinbouwers die met korte keten willen starten of hun activiteit willen opschalen. Boerenbond en Ferm zijn partner in het Steunpunt Korte Keten.

Foto: Ann Detelder (manager Steunpunt Korte Keten), Sonja Moens (Ons Dagelijks Groen) en Patrick Pasgang (Boerenbond)