Menu

Kopstukken fipronilfraude veroordeeld

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Drie medewerkers van de failliete bedrijven Agro R. en Poultry-Vision zijn veroordeeld tot celstraffen en boetes, deels met uitstel omdat ze schuldig zijn aan de fipronilcrisis.

Jan Van Bavel

Drie medewerkers van de failliete bedrijven Agro R. en Poultry-Vision zijn veroordeeld tot celstraffen en boetes, deels met uitstel omdat ze schuldig zijn aan de fipronilcrisis. Die brak in 2017 in volle hevigheid los, toen in miljoenen kippeneieren de chemische – en verboden – stof fipronil werd ontdekt. De veroordeelden moeten miljoenen euro’s schadevergoeding betalen aan het FAVV en de getroffen pluimveebedrijven.

Uit het onderzoek bleek dat het bedrijf Poultry-Vision in zijn product Dega16 het ‘wondermiddel’ fipronil – een verboden chemische stof met antiparasitaire werking – had gemengd met een legaal bestrijdingsmiddel om zo beter bloedluizen bij de kippen te kunnen behandelen. Volgens het parket gebeurde dat doelbewust en handelde de hoofdbeklaagde uit blinde hebzucht. De schade voor de pluimveesector was door de hele fipronilcrisis enorm: miljoenen eieren werden vernietigd en miljoenen kippen werden preventief geslacht.

20 miljoen euro schadevergoeding

De rechter gaf de drie hoofdverantwoordelijken celstraffen van 18 maanden en 3 jaar, waarvan het overgrote deel met uitstel. Ook hun boetes (en die voor hun bedrijven) zijn met uitstel. De andere beklaagden werden volledig vrijgesproken. De daders moeten in totaal meer dan 20 miljoen euro betalen aan het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en de getroffen pluimveebedrijven. Heel wat bedrijven zouden elk honderdduizenden euro’s terugbetaald krijgen. De vraag is of dat effectief zal gebeuren. “Mijn cliënt is alles verloren door deze zaak, al zijn bezittingen zijn in beslag genomen. Het lijkt me niet realistisch dat hij die schadevergoedingen ooit zal kunnen betalen”, zei Pieter Helsen, advocaat van de hoofdbeklaagde na de uitspraak van het vonnis. De bedrijven en de medewerkers kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Het Federaal Voedselagentschap is alvast blij met de uitspraak. “Het is een teken dat voedselfraude serieus wordt genomen”, aldus Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV.

Meer informatie

Sector: