Menu

Koning Filip op schoolbezoek

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Koning Filip is bezorgd om een goede afstemming van het onderwijs – ook het land- en tuinbouwonderwijs – op het werkveld. Hij was deze week te gast bij de scholengroep Sint-Rembert in Torhout. Hij sprak met de leerlingen en stond er uitdrukkelijk op om de schoolhoeve te bezoeken, waar de leerlingen hun eerste praktijkervaringen kunnen opdoen.

Met de centrale ligging van de campus Sint-Rembert en de bouwwerken, ademt het centrum van Torhout letterlijk en figuurlijk onderwijs uit. “Daar is specifiek voor gekozen”, zegt Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs en titelvoerend burgemeester. De scholengroep Sint-Rembert telt meer dan 7000 leerlingen in het basis- en het secundair onderwijs, van wie ruim 3000 in Torhout. Vanaf de tweede graad van het secundair onderwijs worden alle onderwijsvormen aangeboden: algemeen (aso) zowel als technisch (tso) en beroepsonderwijs (bso).

Duaal leren of werkplekleren

Het is bekend dat koning Filip belangstelling heeft voor het onderwijs en meer bepaald voor de afstemming van het onderwijs op het werkveld. Leren is geen doel op zich. Het moet jongeren kansen geven in de maatschappij en dus ook op de arbeidsmarkt. Een van de leerlingen noemde die arbeidsmarkt in zijn gesprek met de koning ‘het echte leven’. Vandaar de interesse van de koning voor het duaal leren of werkplekleren, waar ook Boerenbond een sterke voorstander van is. In enkele land- en tuinbouwscholen wordt in de studierichting ‘Groen- en tuinbeheer’ al geëxperimenteerd met deze onderwijsvorm, binnen het proefproject ‘Schoolbank op de werkplek’. Bij duaal leren krijgen de leerlingen drie dagen per week onderwijs op de werkvloer en twee dagen in de klas. De scholengroep Sint-Rembert wil vanaf volgend schooljaar het duaal leren in de derde graad opstarten voor ‘Logistiek’, ‘Elektrische installaties’, ‘Onderhoudsmechanica auto’ en ‘Hernieuwbare energie’. Volgens Crevits zullen meer dan 400 scholen vanaf september starten met duaal leren. Vanaf het schooljaar 2019-2020 zal het in alle scholen ingevoerd kunnen worden.

Koning Filip bezocht werkateliers en laboratoria en ging in gesprek met de leerlingen over hun kennis van en ervaringen met het werkveld. Brent Snauwaert uit Zerkegem (zesde jaar), die melkveehouder wil worden, sprak met de koning over het nut van zijn buitenlandse stage op een Deens melkveebedrijf. Zijn binnenlandse stages waren op melkveebedrijven in Zomergem en Stalhille. Het bezoek eindigde op de schoolhoeve, waar de leerlingen van de tweede graad hun eerste praktijkstappen zetten. De koning liet zich rondleiden door de praktijkleerkrachten Ward Lootens en Willy Vandewalle en bedrijfsleider Mathijs Vandewalle. Hij hees zich net als de aanwezige pers in een wit hygiënisch pak om de vernieuwde varkensstal te bezoeken. De schoolhoeve is een praktijkboerderij met een vijftigtal zeugen en stamboekrundvee van het witblauwe ras.

De interesse van de koning en van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits voor de landbouw en het landbouwonderwijs is tekenend. Er is helemaal geen sprake van dat gezagsdragers in ons land niet geïnteresseerd zouden zijn in de land- en tuinbouw. Het wordt niet altijd zo openlijk gezegd en het wordt graag anders voorgesteld. Na afloop van het bezoek trok de koning naar Greenyard Frozen in Westrozebeke, waar hij kon zien hoe de groenten uit de streek tot diepvriesgroenten verwerkt worden. Een mooi voorbeeld van een ‘werkplek’ waar leerlingen aan de slag kunnen.

  • Koning Filip in gesprek met Hilde Crevits, titelvoerend burgemeester van Torhout.

  • De koning trok een wit hygiënisch pak aan en ging mee de varkensstal in.

  • Ook het rundvee kreeg koninklijk bezoek.

  • De koning wordt begroet door tientallen leerlingen van scholengroep Sint-Rembert.

  • Koning Filip bezocht werkateliers en laboratoria en ging in gesprek met de leerlingen over hun kennis van en ervaringen met het werkveld.