Menu

Koebedden schoonmaken en … ijsjes eten

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel bezocht zondag zorgboerderij Malisart - Bella en Rosita in Edegem, die ook deelneemt aan de Week van de Korte Keten die vandaag werd afgesloten. De minister trekt jaarlijks 1,66 miljoen euro uit om landbouwers die zorg verstrekken te vergoeden.

Jan Van Bavel

Vlak bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, op een boogscheut van de drukke autosnelweg E19, baten Gert en Isabelle Malisart-Stultiens een melkveebedrijf met 120 Holsteinkoeien uit. In 2006 nam Gert het melkveebedrijf van zijn ouders en dat van hun buurman over en voegde de twee samen.

Ambachtelijk hoeve-ijs

“Vijf jaar geleden leerde ik Gert kennen en stapte ik mee in het bedrijf; ik kwam niet uit de landbouwsector”, vertelt Isabelle. “Bella en Rosita zijn de namen van twee van onze koeien; we vonden het een goed klinkende naam voor ons bedrijf. Onze melk zetten we af via Milcobel. In 2016 zijn we gestart met de verkoop van hoeve-ijs. Sinds kort verkopen we ook volle en Griekse yoghurt, drinkyoghurtjes en vier harde kazen. We hebben nu ook een overeenkomst met gebroeders Vercammen uit Koningshooikt om vollegrondsgroenten van hen te verkopen in onze hoevewinkel. Elke tweede zaterdag van de maand organiseren we ook Bella en Rosita-vertellingen met veel boerenweetjes in onze schuur, in samenwerking met streekvereniging De Zuidrand.” Isabelle heeft twee dochters (Yaline en Lo) en een zoon (Jeraud), die momenteel landbouwschool in Sint-Niklaas volgt en vol overgave op het bedrijf helpt. Hij toont belangstelling om het bedrijf op termijn over te nemen.

Zorgboerderijen in stijgende lijn

Sinds 2014 is Malisart - Bella & Rosita ook een zorgboerderij en werken ze samen met Groene Zorg en Pegode. Elke dag komen er een of twee zorggasten langs, op woensdag zelfs vijf. Jitse (21) werkt er al sinds eind december. Hij komt elke maandag- en dinsdagvoormiddag helpen, net als op speciale dagen zoals vandaag. “Ik help mee met het schoonmaken van de koebedden, het vullen van het zaagmeel, kalfjes eten geven, de stal vegen en … ijsjes eten!” zegt Jitse enthousiast. “Citroenijs is mijn favoriet.”

Op zaterdag bezocht minister Van den Heuvel al twee zorgboerderijen in Wuustwezel en Essen. Het aantal actieve zorgboerderijen steeg van een 50-tal in 2005 naar 428 in 2018. Verwacht wordt dat deze stijgende lijn zich dit jaar zal voortzetten. Omdat deze belangrijke traditie niet verloren mag gaan, trekt Van den Heuvel jaarlijks 1,66 miljoen euro uit om de landbouwers die zorg verstrekken te vergoeden. “Via deze ondersteuning kunnen landbouwers beroep doen op een vergoeding van 40 euro per dag voor het opnemen van de zorgfunctie binnen hun bedrijf”, aldus de minister. “Daarbij wordt een deel van de inkomstenderving van de landbouwer gecompenseerd, vermits het opvangen van een zorgvrager heel wat aandacht en begeleiding vergt. Daarnaast stimuleert deze regeling de landbouwers om de activiteiten op hun bedrijf te diversifiëren. Van oudsher was het altijd de functie van de boer en boerin om mensen die het wat moeilijk of een beperking hebben op te vangen. Het is het voortzetten van een lange, mooie traditie”, besluit de minister.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: