Menu

Knutselen met elektronica

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Toen hij twee jaar geleden inschreef voor de Innovatiecampagne, dacht Corneel Martens in de verste verte niet dat hij bij de winnaars zou zijn. Maar de jury vond zijn doe-het-zelf-weegsysteem erg innoverend en Corneel werd een laureaat van de campagne. We zochten Corneel op om te vernemen hoever de ontwikkeling van zijn geautomatiseerde weegautomaat gevorderd is.

Corneel, vertel ons eens in een paar woorden wat jouw project precies inhield.

Corneel Martens: “Kort samengevat komt het erop neer dat ik een systeem wilde ontwikkelen om de verkoop van hoeveproducten te automatiseren. Ik wilde een kruising maken tussen de broodautomaat en de open verkoopsstandjes voor aardappelen of fruit. De ontwikkeling van een weegsysteem was daarbij het kernidee. Wie nu bij de boer een zak aardappelen koopt, doet dat vaak bij een standje waar je de zak zo oppakt. De boer gaat ervan uit dat de koper eerlijk genoeg is om het juiste bedrag in de brievenbus te stoppen. De andere optie is een installatie waar de zakken in vakjes zitten. Die lockers kan je dan openen als je betaald hebt. In het eerste systeem is het grote voordeel dat de koper het product kan aanraken en ruiken, maar eerlijkheid is hier zeer belangrijk. In het tweede systeem ben je als verkoper zeker van je centen, maar de consument moet erop kunnen vertrouwen dat wat hij ziet door het venstertje van de locker, ook werkelijk is wat hij ervan verwacht. Ik wilde een combinatie van beide kunnen aanbieden.”

Dat lijkt me wel erg ambitieus. Hoe wil je dat aanpakken?

“Het principe is simpel. We vertrekken van een grote kast die je kunt openen nadat je jezelf geïdentificeerd hebt, bijvoorbeeld door je identiteitskaart in een detectietoestel te stoppen. De kast gaat open en je kunt de aardappelen, de uien, de wortelen of andere groenten of fruit aanraken en zelfs ruiken. Wanneer je een zak neemt, registreert een weegschaal onder de producten hoeveel gewicht je wegneemt. Op basis daarvan krijg jij het bedrag te zien. Je betaalt dan gewoon met een betaalkaart en je neemt je product mee. Je betaalt dus precies voor wat je meeneemt. Uiteraard kan je nog steeds vals spelen en niet betalen, of meer meenemen dan je betaald hebt. Maar de meeste mensen zullen wel correct handelen, omdat het systeem hen geregistreerd heeft. Met mijn systeem kan ik er trouwens voor zorgen dat iemand die vals gespeeld heeft, de volgende keer gewoon geweigerd wordt.”

Voor zoiets bestaan er wellicht geen kant-en-klare programma’s, dus dat zal heel wat programmeerwerk gevraagd hebben.

“Dat is juist. Dat is een van de dingen waar ik me aan mispakt heb toen ik mijn weegautomaat begon te ontwikkelen. Er komt inderdaad heel wat meer bij kijken dan ik dacht. Ik moest me bijvoorbeeld ook in de wetgeving verdiepen, want de privacywetgeving en de reglementen op de verkoop van voedingsmiddelen maken het allemaal erg complex.”

Corneel, je hebt in Gent een master in de Biowetenschappen behaald. Was alle elektronica die je nodig hebt dan geen probleem, want dat was geen onderdeel van je studies?

“Zeker, ik heb heel wat leergeld betaald. Je hebt wel een globaal concept voor ogen, maar om dat concreet te realiseren, moet je echt alles beginnen te leren. Zo moet je bijvoorbeeld uitzoeken welke sensoren er bestaan die kunnen wegen. Op zich zijn dat relatief eenvoudige apparaatjes, maar er komen een hoop dingen bij kijken wanneer je die moet integreren in een complete installatie. Ik heb al heel wat uitgegeven aan sensoren en andere elektronische spullen waarvan ik pas na aankoop merkte dat ik er niks mee kon doen. Ik heb een doos vol dingen die nutteloos bleken in mijn concept. De 2500 euro die ik won bij de Innovatiecampagne, kwam heel goed van pas. Ik kon verder op zoek naar aangepast materiaal zonder dat ik op een cent hoefde te kijken. Bij de realisatie van mijn project heb ik bovendien recht op begeleiding van het Innovatiesteunpunt. Misschien kan ik die gebruiken als ik mijn eerste installatie geplaatst en operationeel heb. Daar moet ik op dat moment toch wat publiciteit rond organiseren.”

Als we het goed begrijpen, is je eerste prototype nog niet klaar?

“Dat klopt, maar ik denk dat de afwerking nu toch in zicht komt. Doordat ik in het kader van mijn opleiding drie maanden stage heb gelopen in Sierra Leone, verloor ik een paar maanden voor het project. Maar het laatste jaar heb ik toch goede vooruitgang geboekt, zodat ik binnenkort mijn eerste verkooppunt hoop te kunnen lanceren. Ik stel wel nog geen streefdatum voorop, want ik heb intussen geleerd dat er altijd onverwachte hindernissen kunnen opduiken. Ik blijf dus met mijn twee voetjes op de grond.”

Als je het technische hoofdstuk afgesloten hebt, moet je natuurlijk aan het commerciële aspect beginnen te denken.

“In eerste instantie is het niet mijn bedoeling om mijn automaat op zich te verkopen. Ik zou zelf enkele toestellen willen installeren op goed bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld naast een broodautomaat. Ik zou de producten dan inkopen bij een landbouwer en de automaten zelf uitbaten. Ik hoop op die manier de rechtstreekse verkoop van hoeveproducten te kunnen stimuleren. Daar kunnen de betrokken landbouwers alleen maar wel bij varen.”

Twee elektronische weegsensoren en een elektronisch slot. Het zijn eenvoudige dingetjes, maar het is een hele klus om ze te integreren in een systeem.Corneel, jij gaat nu met je project de laatste rechte lijn in. Kan je nog tips meegeven aan mensen die ook met een interessant idee rondlopen?

“Ik denk dat het belangrijkste is dat je idee uit jezelf komt. Het gaat niet op commando. Nieuwe concepten ontwikkelen, lukt maar als je gepassioneerd bent, als je er echt in gelooft. Probeer wel niet te snel te lopen. Informeer je goed. Je vindt trouwens enorm veel informatie op het internet. Het vraagt wel allemaal veel tijd en je moet bereid zijn om leergeld te betalen. Soms is het nuttig om gespecialiseerde cursussen te volgen. Een cursus elektronica had in mijn geval misschien wel tijdwinst opgeleverd.

Ik wil iedere kandidaat-knutselaar wel waarschuwen: als je met elektronica begint te werken, ben je gepassioneerd ervoor eer je het beseft. Voor mij was het alvast een hele ervaring en kennisverwerving. En er lonken zelfs nieuwe ideeën …”

Meer info over de Innovatiecampagne

Deel deze pagina: