Menu

KBC-Innovatieavonden opnieuw schot in de roos

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

In elk van de Vlaamse provincies ging het Innovatiesteunpunt in november of december de boer op. De KBC-Innovatieavonden zijn een variant op de KBC-Ontmoetingsavonden, overgoten met een sausje van humor en landbouwinnovatie. Welgeteld 2726 personen schreven zich in om te lachen met de moppen van comedian Joost Van Hyfte, te luisteren naar de uiteenzetting van voormalig veldrijder Sven Nys en natuurlijk veel inspiratie op te doen van de tien winnaars van de Innovatiecampagne.

Deinze, Oostmalle, Leuven, Genk en Roeselare vormden het decor voor de KBC-Innovatieavonden. Het was de derde keer dat die plaatsvonden, als samenwerking tussen ons Innovatiesteunpunt en de land- en tuinbouwafdeling van KBC. De groeiende opkomst is een getuige van de stevige reputatie die het evenement begint te krijgen in de sector. In totaal noteerde het Innovatiesteunpunt  ruim 2.700 inschrijvingen. De laatste avond uit de reeks, op 5 december in Roeselare, was een echte voltreffer. De 1300 aanwezigen lieten zien dat de West-Vlaamse land- en tuinbouwers op de eerste rij willen zitten als het gaat over innovatie.

De coureur in Joost Van Hyfte

Comedian Joost Van Hyfte mocht de avond aan elkaar praten en hij trok daarvoor zijn mooiste retrowielerpakje aan. Van Hyfte heeft een en ander te vertellen over fietsen, wielrenners en vooral wielertoeristen. Hij kreeg de zaal snel op zijn hand en iedereen was dus goed opgewarmd toen de tien winnaars van de Innovatiecampagne in beeld kwamen. Voor de gelegenheid werden ze niet op hun eigen bedrijf gefilmd, maar wel op het Sven Nys Cycling Center in Baal. Daar konden ze aan den lijve ondervinden welke vaardigheden nodig zijn om een cyclocrossparcours tot een goed einde te brengen. Groenteteler Vincent Goossens zei er het volgende over: “Leren fietsen en innoveren hebben veel gelijkenissen. Het is vallen en opstaan, proberen, falen en verbeteren. Zo ondervind je wat de beste manier is om een probleem aan te pakken.”

Behalve innovatief was deze dag op het Sven Nys Cycling Center gewoon ook leuk. Het was de ideale gelegenheid voor de tien winnaars van de Innovatiecampagne om elkaar wat beter te leren kennen en te sparren over hun innovaties, de problemen waarmee ze op hun bedrijf geconfronteerd worden en hoe ze mogelijke oplossingen kunnen vinden. Bovendien was het videoverslag van de teambuilding een grappig en luchtig element in de show. Hetzelfde kon trouwens gezegd worden over Odiel van Caeyzeke. Deze vijfkoppige humoristische a-capellagroep zorgde voor een vrolijke noot tussen de sprekers door.

(lees verder onder het fotoalbum)

 • De laatste avond in de reeks in het Fabriekspand in Roeselare was een echte voltreffer. © Johan Coart

 • Odiel van Caeyzeke, een humoristische a-capellagroep zorgde voor een vrolijke noot tussen de sprekers door. © Johan Coart

 • Het talrijk opgekomen publiek wist het optreden wel te smaken. © Johan Coart

 • De trofeeën voor de winnaars van de Innovatiecampagne. © Johan Coart

 • Joost Van Hyfte in een retrowieleroutfit leidt het panelgesprek met de West-Vlaamse winnaars. © Johan Coart

 • “Leren fietsen en innoveren hebben veel gelijkenissen." © Johan Coart

 • Bij zo’n avond hoort een keynote speech en daarvoor zorgde voormalig veldrijder Sven Nys.

  Bij zo’n avond hoort een keynote speech en daarvoor zorgde voormalig veldrijder Sven Nys.

 • Joost Van Hyfte in gesprek met Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. © Johan Coart

 • . Bij een hapje en een drankje werden zo de eerste contacten gelegd voor toekomstige innovatieve begeleidingen. © Johan Coart

Zowel de organisatoren (KBC en het Innovatiesteunpunt) als de plaatselijke innovatiewinnaars kwamen op de evenementen aan het woord. Naar analogie met het veldrijden moesten de aanwezigen bij het binnengaan over enkele balkjes stappen. Ze kregen daarbij de hulp van de innovatieconsulenten. De balkjes stonden symbool voor problemen waar je op je bedrijf tegenaan kunt lopen, want ook in zo’n situatie kunnen de consulenten van het Innovatiesteunpunt boeren en tuinders helpen om die moeilijkheden te overwinnen. Joost Van Hyfte spoorde de aanwezige landbouwers ook aan om de consulenten aan te spreken op de aansluitende receptie. Bij een hapje en een drankje werden zo de eerste contacten gelegd voor toekomstige innovatieve begeleidingen.

Winnaars hebben een plan

Bij zo’n avond hoort een keynote speech en daarvoor zorgde voormalig veldrijder Sven Nys. De Kannibaal van Baal heeft net een boek uit met als titel Winnaars hebben een plan. Op de KBC-Innovatieavonden bracht hij het relaas van zijn leven en carrière als veldrijder. Hij vertelde hoe hij groeide in zijn sport en hoe hij constant de beste probeerde te blijven door zichzelf te omringen met een goed team en zich altijd respectvol op te stellen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat hij nu, na zijn carrière als actief sportman, niet in een zwart gat gevallen is, maar nog altijd actief bezig is op en naast de fiets.

Het verhaal van Nys is inspirerend. Deze veldrijder had even veel passie voor zijn sport als land- en tuinbouwers hebben voor hun job en dat schept meteen een band.

Innovatiewinnaars op een voetstuk

Met een naam als ‘KBC-Innovatieavond’ kan je niet anders dan doorheen het hele programma (landbouw-)innovatie op een voetstuk zetten. De laatste van deze reeks KBC-Innovatieavonden vond plaats begin december in Roeselare Daar werden alle winnaars  van de Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt nog eens extra in de bloemetjes gezet. Zij ontvingen een trofee uit handen van Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. Daarnaast krijgen ze 2500 euro om hun innovatie verder uit te werken en een opvolgings- en begeleidingstraject van het Innovatiesteunpunt, Cera en KBC.

Voor één van deze tien winnaars zit er bovendien een extra prijs aan te komen. Presentator Joost Van Hyfte riep alle mensen op om te stemmen voor de publieksprijs, die het winnende land- of tuinbouwbedrijf een reportage op PlattelandsTV oplevert.

Je vindt meer informatie over de winnaars op www.innovatiesteunpunt.be/winnaars. Bovendien kan je tot 31 december nog stemmen voor de publieksprijs van de Innovatiecampagne. De winnaar van de publieksprijs krijgt een reportage op PlattelandsTV, maar wie zijn stem uitbrengt, maakt zelf ook kans op een mooie prijs, want we geven drie duo KBC-viptickets voor de Ronde Van Vlaanderen 2019 weg.

Deel deze pagina: