Menu

Jonge landbouwers in Malawi willen vooruit

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Samen met Philippe Avermaete, Groene Kringers en jonge boeren uit het Hageland, trok Boer&Tuinder-journaliste Nele Kempeneers het eerste weekend van november naar Malawi. In Malawi namen ze deel aan een conferentie, bezochten enkele landbouwbedrijven en kregen vooral een unieke blik op de lokale cultuur. “Er is nog een lange weg te gaan, maar aan enthousiasme en potentieel is er geen gebrek”, klinkt het. In dit artikel deelt Nele haar ervaringen.

Malawi heeft alle troeven om een sterke landbouwsector uit te bouwen. Veel jongeren kiezen voor een universitaire landbouwopleiding, er is voldoende regenval en de beschikbare grond is vruchtbaar. Maar toch is de landbouwproductie er minimaal. Een belangrijke reden daarvoor het feit dat landbouwer zijn beschouwd wordt als een dirty job. Veel jongeren durven de stap om effectief te starten ook niet zetten omdat ze er de financiële middelen niet voor hebben. Je vindt er wel enkele grote bedrijven, maar de meeste landbouw is er beperkt tot zelfvoorziening. Mechanisatie is er zo goed als onbestaande.

Aandacht voor rentabiliteit

Met de steun van de Vlaamse overheid organiseerde Acades, de Malawese organisatie voor jonge boeren, een conferentie om jongeren ervan te overtuigen dat de landbouw een mooi en rendabel beroep kan zijn. Wij hebben er verteld over de werking van Groene Kring in Vlaanderen, maar ook over het belang van een goed bedrijfsplan en de rentabiliteit van een landbouwbedrijf. Want in Europa én Afrika kan de risicovolle activiteit van de landbouw alleen aantrekkelijk zijn voor de volgende generatie als ze ook rendabel is. Na de presentatie werden we overspoeld met vragen, want heel wat jongeren zijn gemotiveerd om zelf te gaan ondernemen. Veel van hen hadden al plannen om te starten en zullen dat hopelijk ook doen. We willen zeker verder contact houden met hen en zijn benieuwd waar ze over enkele jaar zullen staan.

(lees verder onder het fotoalbum)

  • William en Fidel willen binnenkort starten met sojateelt.

  • Dankzij Acades worden plaatselijke jongeren gestimuleerd om landbouwer te worden.

  • Philippe nam deel aan het debat rond het imago van de landbouw.

  • Nele legde de werking van Groene Kring uit in een presentatie.

  • Racheed laat zien waar hij met viskweek wil starten.

  • Naast pluimvee kweekt Racheed ook koeien en geiten.

  • Philippe ging op verkenning in de volière.

Straffe starters

Het tweede deel van de reis bestond uit bedrijfsbezoeken. Racheed, een jonge pluimveehouder die op enkele jaren tijd een aanzienlijk bedrijfje uitbouwde, is een voorbeeld voor veel lokale jongeren. Hij stelde vast dat de Chinese investeerders veel eenden nodig hebben om hun restaurants te bevoorraden en besliste om ze zelf te beginnen kweken. Met veel aandacht voor ziektedruk, voederconversie en een optimale vleesproductie breidt hij jaar na jaar zijn productie uit. Ook bijenhoudster Rose, die zelf haar honing op de markt brengt, kon de groep heel wat bijbrengen over het produceren en vermarkten van honing. Haar jonge leeftijd en frêle voorkomen mogen je niet misleiden, want ze zet heel wat mannen in haar dorp aan het werk om bijenkorven te maken.

Gedeelde uitdagingen

Een bezoek aan de Vlaamse ambassade in de hoofdstad Lilongwe rondde de reis af. Het waren drie intense dagen, waarin we op korte tijd veel geleerd hebben over het land en ook een fijne band konden opbouwen met enkele jongeren. Net als de Vlaamse landbouw heeft de Malawese te kampen met grote uitdagen zoals de rentabiliteit en het imago. Het was heel verrijkend om hierover van gedachten te kunnen wisselen. Het is immers ook in het voordeel van Europa dat de Afrikaanse landbouw sterker wordt en dat de lokale bevolking in eigen land een mooie toekomst kan uitbouwen.

Samenwerking tussen Acades en Groene Kring

Deze uitwisseling is het resultaat van een samenwerking tussen Acades en Groene Kring. Ze werd mee mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid. Groene Kring gaf begin dit jaar te kennen dat ze meer jonge land- en tuinbouwers de weg naar internationale ervaringen en kennisuitwisseling willen laten vinden. “Zo begeleiden we jongeren bij een kwaliteitsvolle stage in het buitenland en proberen we ook nieuwe kansen op uitwisseling te creëren”, zegt Groene Kringvoorzitter Giel Boey.