“Je niet laten onderbreken brengt je het meeste geld en tijd op”

4 november 2021
Je kent het wel: ellenlange to do-lijstjes, werkjes die blijven liggen, dagelijks brandjes blussen. Kortom: soms voelt het alsof je wordt geleefd. Timemanagement en efficiënt werken zijn hot topics, maar het is niet altijd evident om er concreet mee aan de slag te gaan. Boerenbond zet graag in op het versterken van die ondernemersvaardigheden om je bedrijf zo efficiënt mogelijk te runnen. We spraken met Griet Leroy, sierteler uit Oostnieuwkerke, en Ilse Vantilborgh, trainer en coach bij The Next Level consulting en eigenaar van haar bedrijf Ariadne Coaching.

Griet Leroy en haar man Dirk Decru brengen met hun sierteeltbedrijf in Oostnieuwkerke en Westrozebeke fleur in ons leven. Ze zijn gespecialiseerd in het kweken van cyclamen, geraniums en eenjarige tuinplanten. Door de jaren heen groeide het bedrijf van 2000 m² op één site tot 2 hectare op twee sites. Griet volgt de teelten op op de site van Oostnieuwkerke, maar neemt tegelijk ook al het administratieve werk op zich: de planning van beide sites, bestellingen verwerken … “Ik heb een heel uitgebreid takenpakket. Af en toe kreeg ik het gevoel dat ik het niet rond kreeg, maar dat me dat wel zou lukken als ik een meer efficiënte manier van werken had”, vertelt Griet. Ze staat altijd open voor opportuniteiten en had het geluk om deel te nemen aan een Agrocoach-traject, waarbij diverse aspecten van organisatie aan bod kwamen. Daarnaast liet ze zich ook coachen om haar tijd efficiënter in te zetten door Veerle Serpieters, toenmalig innovatieconsulent Ondernemerschap.

“De kennis die ik opdeed, heeft mij ongelooflijk veel inzichten opgeleverd”, vervolgt Griet haar verhaal. “Ik leerde hoeveel tijd ik in al mijn taken stak. Ik leerde ze ordenen, beter inplannen en ook tijd te maken voor rustmomenten of onvoorziene zaken. Ik maakte me ook de gewoonte eigen van stil te staan bij wat ik graag en minder graag doe en leerde zo wat mij energie gaf of juist energie vrat. Samen met de coach zocht ik ook naar concrete manieren om taken efficiënter te laten verlopen, zoals het invoeren van regels in mijn mailbox. Zo overkomt het mij nu bijna nooit meer dat een mailtje over het hoofd gezien wordt of een factuur niet betaald wordt.”

Griet Leroy

In beeld: Griet Leroy

Creëer tijd

Ilse Vantilborgh is al verschillende jaren trainer en coach en begeleidde al heel wat ondernemers. “Het creëren van tijd is een van de belangrijkste uitdagingen waar ondernemers voor staan. Je moet altijd net iets meer tijd investeren voor je er wint. Maar als ik zie dat mensen bepaalde inzichten hebben gekregen, inzien dat ze effectief een keuze hebben om hun tijd zelf in te delen of als een heel banale aanpassing hun levenskwaliteit enorm positief heeft beïnvloed, ben ik oprecht gelukkig.”

Ilse heeft ‘een trukendoos’ waarin voor elke ondernemer een oplossing op maat zit, maar haar beste tips geeft ze alvast mee. “Als je iemand drie kasten geeft, gaat hij of zij die vullen. Zo gaat het ook met tijd: stel deadlines voorop en hou je eraan, want als je voor iets meer tijd neemt, zul je die ook gebruiken. Laat je ook niet onderbreken, want het kost je gemiddeld 3,5 minuten als je brein uit concentratie wordt gebracht. Zo kan je dus al best wat minuten en centen besparen.”

Zowel Griet als Ilse zijn het er over eens: als je echt wil werken aan het timemanagement op je bedrijf, moet je vooral bereid zijn kritisch na te denken en eerlijk te kijken naar wat je dagelijks doet.

Wil jij ook efficiënter door het (bedrijfs)leven gaan?

Boerenbond nodigt Ilse Vantilborgh uit voor een masterclass timemanagement. Op een inspirerende locatie en in beperkte groep ga je gedurende twee dagen concreet aan de slag met je eigen tijdsuitdagingen op je bedrijf. Op het einde van de eerste dag ga je al met een actieplan naar huis. Tijdens de tweede dag wordt verder gegaan op dit actieplan. Wat ging goed? Wat werkte helemaal niet en is er een andere manier die mogelijk wél werkt? Kwamen andere uitdagingen naar boven? Achteraf krijg je ook nog de mogelijkheid om één uur 1-op-1 digitale coaching met Ilse in te boeken op een moment dat het jou past of wanneer je er nood aan hebt.

Waar en wanneer?
Deelnameprijs?

495 euro, alle kosten inbegrepen (de reële waarde van deze masterclass bedraagt 750 euro).

Inschrijven kan via 0483 50 01 95 of door te klikken op bovenstaande linken.