Bij de Aspergehoeve in Herk-de-Stad vind je binnenkort niet meer enkel asperges, maar ook grondwitloof. De keuze om van start te gaan met deze wintergroente betekent een mooie spreiding van de arbeid doorheen het jaar. Luc en Sofie Lavrijsen-Maris werken met heel wat vast en seizoenpersoneel en leerden veel bij over personeelsmanagement via het Lions-project. Voor wie tips wil, is er nu de brochure ‘Professioneel met personeel’.

Het was de moeder van Luc Lavrijsen die de aspergeteelt introduceerde op het akkerbouw- en vleesvarkensbedrijf van de familie. Vandaag staan Luc en zijn vrouw Sofie Maris aan het roer van het landbouwbedrijf en worden de asperges verkocht in de hoevewinkel. Maar er staan grote veranderingen voor de deur, want deze winter wordt er voor het eerst grondwitloof geoogst. Daarnaast wordt er ook zachtfruit geteeld en is er de vleesvarkenstak. Luc en Sofie kunnen veel, maar helpende handen zijn nodig om dat allemaal te kunnen bolwerken. Er zijn dan ook zo’n vijftigtal medewerkers in dienst, van wie ongeveer de helft als seizoenarbeider werkt.

Starten met grondwitloof

“Het oogstseizoen van de asperges loopt van maart tot 24 juni, en de pluk van de bessen valt in juli en augustus. In de winter is er dan wel het snoeiwerk, maar de arbeidsverdeling doorheen het jaar was toch niet ideaal”, vertelt Sofie. “In de winter valt het werk hier stil, wat soms aangenaam is om even op adem te komen. Maar als je met vast personeel werkt, is het een handicap.” Vorig jaar kwamen Luc en Sofie in contact met een grondwitloofteler die gestopt is met zijn bedrijf. “We kwamen tot de vaststelling dat dit wel eens de perfecte aanvulling zou zijn in ons teeltplan, omdat de oogst in onze rustige periode valt”, zegt Luc. “Maar de teelt was ons totaal onbekend, dus we hadden heel wat werk voor de boeg.” Luc en Sofie deden ervaring op door bij verschillende telers een handje toe te steken en vorig jaar in december begon het intafelen van hun eerste perceel grondwitloof. “Dat was eigenlijk een proefveld voor ons, waarop we veel teeltmethodes en rassen hebben uitgeprobeerd.” De witloofoogst start in september en kan doorgetrokken worden tot april, maar Luc en Sofie ronden af in maart omdat dan het aspergeseizoen start.

Taalbarrière doorbreken

Werken met personeel is geen evidentie. Luc en Sofie namen deel aan het lerend netwerk van Innovatiesteunpunt rond personeelsmanagement en staken hier heel wat van op. “De lessen waren erg waardevol. Zeker voor wie geen kaas gegeten heeft van omgaan met personeel is het een aanrader”, geeft Sofie mee. Luc beaamt dat: “De meest waardevolle tip die me is bijgebleven, is ‘Wees zacht in de omgang, maar hard voor het resultaat’. We merken elke dag dat dat werkt.” Luc en Sofie werken met zogenaamde ‘voormannen’, bepaalde werknemers die meer verantwoordelijkheid dragen en de communicatie met hun collega’s verzorgen. “Dat is erg belangrijk, want we werken veel met Roemeense seizoenarbeiders die geen Engels spreken”, zegt Sofie. “Het zijn niet altijd de mensen met de meeste leiderschapscapaciteiten die het tot voorman schoppen, maar vaak kom je uit bij de weinigen die Engels spreken. Het is dus echt belangrijk dat we hen goed begeleiden en motiveren, zodat zij dat ook met hun collega’s kunnen doen.”

Zeg het met een beeld

“Je visie en bedrijfscultuur communiceren naar het personeel is heel belangrijk. Ook het stellen van duidelijke doelen, uitgedrukt in concrete cijfers, helpt. Je kan niet van je personeel verwachten dat ze je gedachten lezen”, zegt Luc. “Een vast overlegmoment is daarvoor heel waardevol, maar we vinden het nog moeilijk om dit los te koppelen van de eettafel. Het is voor ons nog een werkpunt om echt tijd te maken voor een kort vergadermoment.” Sofie heeft ervaring als opvoedster en dat komt goed van pas. “We werken heel veel met pictogrammen om de taalbarrière te overbruggen. Ik heb ook geleerd om mijn mannetje te staan en niet te snel medelijden te hebben. Je moet correct zijn en goed met je mensen omgaan, maar het ook aandurven om hen aan te spreken als de resultaten niet voldoen aan onze verwachtingen.”

Professioneel met personeel

Wie werkt met personeel en daar best nog wel wat tips over kan gebruiken, kan nu aan de slag met de brochure ‘Professioneel met personeel’. Ook Luc en Sofie vinden het een handig instrument voor hun vaste medewerkers. “De brochure helpt je om duidelijk te communiceren met je personeel, samen doelen te stellen, de resultaten te evalueren en je personeel op lange termijn te laten groeien”, zegt Luc. “Voor seizoenarbeiders die hier maximum drie maanden zijn, liggen de doelstellingen iets anders. We hopen dan ook dat er in de toekomst ook een brochure specifiek voor werken met seizoenarbeid uitkomt, want dat vraagt een specifieke aanpak.”

 


Dit artikel werd gepubliceerd in Boer&Tuinder. Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.